Od bojazni do preporuke: Oni koji su primii različite vakcine protiv korone više ne moraju da brinu

Foto: Tanjug/ AP Photo/Sakchai Lalit
209

Kombinacija različitih vrsta vakcina protiv korona virusa značajno povećva efikasnost kada je reč o stvaranju imuniteta, saopštio je danas Univerzitet Sarske u Nemačkoj.

Nakon studije sprovedene na 250 osoba koje su kao prvu vakcinu primile vakcinu AstraZeneke, a kao drugu Bajontek-Fajzer, zabeležena je osetno veća efikasnost u stvaranju imuniteta nego kod osoba koje su primile obe doze vakcine AstraZeneke, navodi se u saopštenju Univerziteta Sarske u Sarbrikenu.

Različite vakcine donose vecHi broj antitela, a ovakva kombinacija, kako se navodi, postiže veću efikasnost i od dvostruke kombinacije vakcina Bajontek-Fajzer.

“Oseća se šareno”! Vranjanac koji je vakcinisan kineskom, a revakcinisan Fajzerovom vakcinom sprema tužbu protiv Srbije! (VIDEO)

Kod vakcinisanja različitim vakcinama dolazi do stvaranja mnogo većeg broja antitela i tzv. T stanica, preneo je hrvatski portal Index.hr.

Autori studije, koji su, prema vlastitim navodima, bili iznenađeni nepobitnim rezultatom, preporučuju vakcinaciju različitim vrstama vakcina.

Bajontek-Fajzer spada u noviju generaciju takozvanih mRNA vakcina, dok AstraZeneka pripada tradicionalnoj grupi takozvanih vektorskih vakcina.

Kako naglašavaju naučnici sa Univerziteta u Sarskoj, aktualna studija bi trebalo da bude osnažena, kako bi se došlo do novih saznanja što se tiče efikasnosti i po polu ili starosnoj dobi.

Devojka sa šestostrukom dozom Fajzer cepiva: “Još uvek ne znamo da li će biti potrebna druga doza vakcine”?!

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More