Jak zemljotres protresao Hrvatsku, seizmolozi najavljuju još jače (VIDEO)

Foto: Unsplash/ Partha Narasimhan
305

Seizmološka služba Hrvatske saopštila je da je jutros u 5.59 područje Šibenika pogodio jak zemljotres magnitude 4.7 po Rihteru.

Epicentar je bio oko 13 kilometara jugoistočno od Šibenika.

Intenzitet zemljotresa u epicentru bio je VI stepena EMS skale.

Nakon jakog zemljotresa magnitude 4.7 po Rihteru koji je jutros pogodio područje Šibenika, nije prijavljena veća šteta, javlja agencija Hina.

U Hitnoj pomoći je rečeno da je u mestu Vrpolje u dvorište kuće pao komad stene koja se odlomila i udario u automobil, ali da niko nije povređen. Bilo je mnogo poziva, uglavnom uplašenih građana.

Zemljotres čiji je epicentar bio 13 kilometra jugoistočno od Šibenika dogodio se u 5.59.

Intenzitet u epicentru bio je VI stepena EMS skale, saopštila je Seizmološka služba Hrvatske.

Stanovnici Šibenika nakon potresa izašli su na ulice, ali većina se ubrzo vratila u kuće.

Na sajtu Evropskog mediteranskog seizmološkog centra građani navode da se zemljotres osetio na području Zadarske i Šibensko-kninske županije.


Seizmolog Fiket: Nije isključeno da će biti jačeg potresa

Seizmolog Tomislav Fiket izjavio je danas da se, posle jutrošnjeg jakog zemljotresa kod Šibenika, može očekivati da će biti još podrhtavanja, ali da je teško predvideti kakve će biti magnitude.

On je, međutim, istakao da se na području cele Hrvatske beleži povećana seizmička aktivnost i da nije isključeno da će doći i do jačeg zemljotresa.

“Celo naše područje je pod istim zbivanjima, tu je Jadranska mikroploča i na celoj ploči se događa aktivnost. To nije neuobičajeno”, rekao je Fiket za portal Index.

On je dodao da jutrošnji zemljotres nema nikakve veze sa onima do kojih je nedavno došlo u Zagrebu i na Baniji, jer je reč o drugom rasednom sistemu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More