“Senzacija i spektakl ludila”! Vladika Sergije o posledicama rušenja crkve u Konjević Polju, na imanju Fate Orlović (VIDEO)

Foto: Youtube/printscreen
240

Nana Fata Orlović, na čijem zemljištu je prošle sedmice srušena pravoslavna crkva, hospitalizovana je na Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla, potvrdila je portparol bolnice Ersija Aščerić-Mujedinović.

Ona je za sarajevsku N1 tv rekla da nije reč o korona virusu, već o osnovnoj bolesti Orlovićeve.

Pravoslavna crkva sagrađena na zemljištu u vlasništvu Orlovećevih srušena je u subotu.

Episkop Sergije: Podstaknuta bratoubilačka mržnja Srba i Bošnjaka

Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije kaže da bi se reklo da su svi rekli “da”, da bi pravo pogazilo pravdu, da bi inat nadvladao razum, da bi surovi prizori rušenja hrama u Konjević Polju u ovoj, kako ističe, nesrećnoj zemlji (BiH) dodatno podstakli bratomržnju Srba i Bošnjaka.

Episkop ukazuje da se rušenje pravoslavne crkve u Konjević Polju pretvorilo u senzaciju i spektakl ludila, a u kojem niko nije pobedio.

Srušena crkva kod Bratunca, na imanju Fate Orlović: Nije rušenje nego izmeštanje s blagoslovom (VIDEO)

Ukazuje i da su pravo i pravda vekovima u raskoraku i da ono što je po pravu najčešće nije po pravdi, naročito ne onoj Božjoj kojoj je u temelju ljubav, a ne inat, interes ili dokaz premoći jačih nad slabijima.

U besedi objavljenoj na internet stranici, vladika ističe da niko ne osporava činjenicu da je hram podignut bespravno, na tuđoj zemlji, bez volje vlasnika.

Smatra, međutim, da je mogglo drugačje, da se htelo, da je, kako kaže, bilo zrna ljubavi prema ovoj zemlji, prema jednom i drugom narodu, ali je trijumfovao inat, koji će poroditi sve osim dobrosusedskih odnosa dva naroda.

” Ako je ovde trijumfovalo pravo nad pravdom, opravdano se postavljaju pitanja hoćemo li rušiti džamije podignute na temeljima pravoslavnih hramova, takođe bespravno i mimo volje pređašnjih vlasnika? Hoćemo li rušiti zadružne domove sagrađene od ostataka porušenih manastirskih i parohijskih hramova? Hoćemo li rušiti objekte podignute na crkvenoj zemlji koje su gradili Turci, Austrougari, ali i oni u vremenu SFR?”, upitao je vladika Sergije.

Foto: eparhijabihackopetrovacka.org

Upitao je i zašto belosvjetski moćnici ne nalože rušenje minareta na Svetoj Sofiji.

Ili su, kaže, možda oni izgrađeni po zakonima, u skladu sa svetskim pravnim standardima.

“U tom istom carigradskom hramu danas se ne služi Sveta liturgija, već se klanjaju namazi, uči ezan, a na nama se trenira pravo kojeg, suštinski, odavno nema”, naveo je, između ostalog vladika Sergije, uz oceu da je rušenje hrama u Konjević Polju najogoljeniji simbol nesreće u ovoj zemlji.

“Dok jedni likuju i slave, pravdajući to pobedom prava, drugi sa bolom i tugom posmatraju nemile scene rušenja pravoslavne bogomolje čija je jedina svrha i smisao da se u njoj slavi Gospod, Otac svih, pa i nesrećnih Srba i Bošnjaka”, naveo je vladika Sergije.

Fata Orlović: Popola sam naslađu kafu, neka gledaju kako uživam

Dan posle rušenja pravoslavne crkve u Konjević Polju kod Bratunca, Fata Orlović je na imovini koju je u doba rata morala da napusti popila kafu i dočekala novinare.

“Hvala Bogu, dočekasmo, hvala Bogu, izvrši se sve kako treba, ali danas mi je ponajgore. Nije mi pravo, ne volim, a moram, jer svako svoje traži, pa tražim i ja svoje. Ja njima nisam ništa učinila niti činim. Drago mi je što je iznesena iz avlije, ne bi je trpeo niko, pa ne mogu ni ja“, kazala je tada nana Fata Orlović.

Nakon rušenja hrama, ona je rekla da je uživala u nedeljnom pogledu sa terase.

“Eto, sinko, nakon toliko godina pobedi pravda. Kada sam jutros ustala i s terase moje kuće ugledala da nema crkve… Videla sam celo Konjević-Polje, pa čini mi se i celi svet. Vidim magistralni put Sarajevo- Zvornik, a vidim da je moje imanje, gde je bila crkva prostranije, ranije je nekako bilo skučeno, kao moje srce i duša”, srećno je rekla Fata Orlović za “Avaz”.


Kaže da nije mogla, a nije ni želela da gleda kako juče ruše crkvu.

“Nije ona meni smetala kao verski objekat, ali mi je smetala što je izgrađena bez dozvole i na tuđem imanju. Da su je podigli 500 metara niže na srpskom zemljištu, ja bih se njoj divila. Ali, dušmani, nakon što pobiše toliki narod, navalili da otimaju i tuđu imovinu. Moja pravda je dokaz, da to više ne mogu”, poručuje Fata.

Na pitanje šta planira da radi na prostoru bivše crkve, Fata Orlović odgovara:

“Prvo ću regulisati kanalizaciju koju su oštetile mašine prilikom rušenja crkve. Kada se zemlja slegne, očistiti sitno kamenje, koje je ostalo iza mašina, poravnati zemlju i na celom tom prostoru zasaditi lale i drugo cveće i tu, kada je lep dan piti jutarnju kafu, neka svi gledaju kako uživam u pravdi”, kaže Fata Orlović.

Banjaluka će pomoći izgradnju nove crkve

Grad Banja Luka će finansijski, moralno i na sve druge načine podržati gradnju nove crkve, napisao je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, komentarišući u ponedjeljak, 7. maja, uklanjanje ilegalno sagrađene crkve iz dvorišta Fate Orlović iz Konjević Polja, javlja RSE.

„Sve institucije Republike Srpske ćute o rušenju crkve u Konjević Polju. Banja Luka neće„, napisao je Stanivuković u objavi na Fejsbuku.

Dodao je i da “ohrabruje činjenica da se naš vjerujući narod, kao i određene pravoslavne fondacije već okupljaju oko takve ideje”.

„Naše je da budemo snažna podrška što i jeste dužnost najvećeg grada u Republici Srpskoj. U svetinje se ne dira. Svetinje se čuvaju, obnavljaju i grade„, istakao je Stanivuković.

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More