Svetski mediji o Mladiću: Oslobađanje “kasapina iz Bosne” neizvesno! Sin Darko: Ratko je dobro i spreman je

Foto: Tanjug/ AP Photo/Peter Dejong, Pool, File
231

Svetski mediji bave se danas izricanjem drugostepene presude nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, koje je najavljeno za popodne, navodeći da će sud u Hagu potvrditi ili poništiti raniju presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Britanska agencija Rojters ocenjuje da će se sa izricanjem presude “staviti tačka” na poslednje suđenje za “genocid na teritoriji BiH pred sudom Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju”.

Sudije će u 15 časova poceti sa čitanjem presude.

Britanski list “Gardijan” piše da će pet sudija izneti svoje zaključke o 10 tačaka optužnice – koje uključuju istrebljenje, prisilno premeštanje, teror, uzimanje talaca i nezakonite napade na civile – po osnovu kojih je Mladić 2017. godine osuđen.

Ovo će biti konačna presuda suda, bez prava na novu žalbu.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Jerome Delay, File

Ishof današnjeg ročištva je, prema oceni “Gardijana”, neizvestan, iako je vrlo malo verovatno da će Mladić biti oslobođen. To bi, kako dodaje taj list, zahtevalo da trojica sudija oslobode Mladića od svih optužbi.

Rojters podseća da je Mladić (78) bio na čelu snaga “bosanskih Srba” tokom rata u BiH 1992-1995. godine. Osuđen je 2017. godine pod optužbom za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, uključujući “terorisanje civilnog stanovništva Sarajeva tokom 43-mesečne opsade i ubistvo više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka u Srebrenici u 1995. godini”.

Tužilac Serž Bramerc je, uoči današnje odluke, naglasio važnost izricanja presude Mladiću zbog, kako je naveo, žrtava koje žive sa traumom i sećanjem na sukobe iz 1990-ih.

“Ako razgovarate s preživelima i majkama (Srebrenice) koje su izgubile muževe, sinove, život im je zaista stao na dan genocida”, rekao je Bramerc novinarima uoči presude.

Mladićevi advokati žalili su se na osudujuću presudu, navodeći da bivši general ne može biti odgovaran za potencijalne zločine koje su počinili njegovi potčinjeni. Tražili su oslobadajuću presudu ili ponovno suđenje.

Tužioci, s druge strane, žele da se njegova presuda potvrdi.

Američka agencija AP je u osvrtu na današnju presudu Mladiću, koga naziva “kasapinom iz Bosne”, navela da će se ovom presudom u žalbenom postupku završiti krivično gonjenje tužilaca Ujedinjenih nacija za zločine počinjene u ratu, u kojem je, kako navodi AP, ubijeno više od 100.000 ljudi, a milioni ostali bez krova nad glavom.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Enric Marti, File

Mladićev sin na putu za Hag, očekuje oslobađajuću presudu oslobađajuću presudu

Darko Mladić, sin nekadašnjeg glavnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, očekuje da će žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu uvažiti argumente odbrane iz žalbe na prvostepenu presudu i da će svojom odlukom osloboditi od optužbi njegovog oca.

“Od žalbenog veća očekujem više profesionalnog integriteta. Mi smo u žalbi pokazali na koliko je sve načina prvostepeno veće (Haškog tribunala, koji je nasledio Mehanizam) demonstriralo i pristrasnost, izvrtanje cinjenica i ubacivanje stvari koje uopšte nisu bile u optužnici, niti je data prilika da se o njima raspravlja”, rekao je Darko Mladić za Tanjug.

Po svim tim osnovima, kako dodaje, odbrana je u žalbi pokazala da je prvostepeno veće pogrešno presudilo i da očekuje da se to uvaži i da general sutra bude oslobođen.

Ratko Mladić je prvostepenom presudom osuđen na najstrožu kaznu – doživotni zatvor, a Žalbeno veće sutra treba da objavi svoju presudu.

Žalbeno veće, prema rečima sina Ratka Mladića, donosi drugostepenu odluku prema svom viđenju, a bilo je, podseća, do sada razlicitih scenarija – od totalnih obrta, poništenja, do srednjih rešenja, i vraćanja na ponovno suđenje.

“Danas će moj otac biti u sudnici i pored njega će biti pravna savetnica Peta Luis Bagot. S tim predlogom odbrane se složio general i čak je insistirao da bude prisutan u sudnici bez obzira na loše zdravstveno stanje”, napomenuo je juče Darko Mladić.

General Ratko Mladić se oseća dobro i spreman je da se pojavi pred Žalbenim većem u Hagu, potvrdio je danas njegov sin Darko.

Darko je za banjalučku RTRS rekao da je jutros razgovarao sa ocem.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Stravato, File

“Radujem se što ću ga konačno videti posle skoro godinu i po dana, jer nismo imali prilike da se vidimo uživo i da popričamo zbog ograničneja oko virusa korona. Kakva god presuda da bude, nadam se da stres kojem je izložen neće biti previše za njega”, naveo je juče sin generala Mladića.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor, nakon čega su i odbrana i tužilaštvo izjavili žalbe na tu odlku.

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u pojedinim delovima ili u pogledu kazne ili da je ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More