Nemačka i korona kriza: Šta koči oporavak najveće evropske ekonomije?

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Sćreiber
227

Nestašca poluprovodnika, drvne građe i dugih repromaterijala dovela je do neočekivanog pada nemačke industrijske proizvodnje u aprilu, što je još jedan znak, prema oceni Rojtersa, da problem “uskih grla” u snabdevanju koči oporavak najveće evropske ekonomije.

Savezni zavod za statistiku, Destatis, objavio je danas da je industrijska proizvodnja u Nemačkoj pala za 1,0 posto u aprilu u odnosu na mart, kada je, prema naviše revidiranom pokazatelju, ojačala za 2,2 procenta. Ekonomisti su anketi Rojtersa predviđali rast proizvodnje od 0,5 odsto.

Na ovakav aprilski rezultat, najviše je uticao pad proizvodnje robe za široku potrošnju od preko 3,0 posto i građevinske aktivnosti za više od 4,0 procenta.

U Berlinu veliko interesovanje poslaničkih grupa Bundestaga da vide sve što je Srbija uradila u vreme pandemije i vakcinacije

Slabiji industrijski podaci od očekivanih sugerišu da će nemačka ekonomija morati jače da se osloni na potrošnju domaćinstava da bi poduprla još uvek krhki oporavak od krize korona virusa.

„Ovo je do sada nezabeležena kombinacija – knjige narudžbina u industriji su prilično popunjene, a proizvodnja opada“, rekao je ekonomista VP banke Tomas Gicel, dodajući da su problemi u snabdevanju poluprovodnicima pogurali pad u automobilskoj industriji.

Dakle, uprkos dobro popunjenim knjigama porudžbina, proizvodnja će dati samo ograničeni doprinos ukupnom ekonomskom rastu u drugom kvartalu, naveo je on. Ipak, raspoloženje nemačkih industijalaca nagoveštava poboljšanje u narednim mesecima, budući da je indeks raspoloženja proizvođača, prema anketi IFO instituta dostavljenoj Tanjugu, samo neznatno skliznuo u junu zadržavši se i dalje na zvidno visokom nivou.

Što se tiče raspoloženja investitora, njihova očekivanja u pogledu snažnog ekonomskog oporavka u narednih šest mesecu ostala su netaknuta, prema današnjim rezultatima istraživanja ekonomskog instituta ZEW.

U prvom kvartalu 2021, nemački BDP je pao za 1,8 posto u odnosu na prethodno tromesečje, i za 3,1 procenat na godišnjem nivou.

Kancelarka Angela Merkel je rekla juče prilikom virtuelnog otvaranja Bošove fabrike poluprovodnika u Drezdenu da nestašica čipova komplikuje nemački ekonomski oporavak od korona krize. Taj problem je primorao mnoge nemačke kompanije da najave skraćenje radnog vremena i smanje proizvodnju, a manjak komponenata će takođe uticati na povećanje finalnih cena za potrošače i ukupnih inflatornih pritisaka.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More