Uskoro odluka: Fajzer podneo zahtev za vakcinisanje adolescenata u Srbiji!

foto: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco
176

Nacionalna Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) juče je primila zahtev kompanije Fajzer za odobrenje korišćenja te vakcine i kod dece starosti od 12 do 15 godina u Srbiji, a odluka o tome biće doneta narednih dana, rekao je juče direktor Agencije dr Saša Jaćović.

On je u razgovoru za Tanjug poručio da se već počelo sa obradom dokumentacije koju je kompanija Fajzer poslala, te da to mora da bude predmet na komisiji nevezano za procene koje su radile američka i evropska agencija za lekove.

Emanuel Makron: Od 15. juna vakcinacija protiv korone dece od 12 do 18 godina?! (VIDEO)

 

“Naši stručnjaci su se edukovali kako u zemlji tako i u inostranstvu, te ćemo nezavisno od toga raditi našu procenu. Prioritet je svakako bezbednost dece, efikasnost i kvalitet cepiva, pa ćemo u odnosu na to izdati dozvolu Fajzeru u narednim danima i omogućiti vakcinaciju za tu starosnu kategoriju”, istakao je dr Jaćović.

Na pitanje da li će, kao i kod vakcinacije mladih od 16 godina, pedijatar morati da izda odobrenje pre primanja cepiva, Jaćović ukazuje na to da je neposredna konsultacija sa dečijim lekarom najbitnija.

“Preduslov je da dete nije pod nekom drugom infekcijom, te će se u neposrednoj konsultaciji sa pedijatrom ta deca vakcinisati. Mi sarađujemo sa institutom “Batut”, a stručno-metodološko uputstvo koje oni izdaju, biće orijentir zdravstvenim radnicima na koji način će se vršiti imunizacija te populacije”, objasnio je direktor ALIMS-a.

Srbija na korak od vakcinacije dece protiv korone, pokrenuta procedura

 

Podseća da su sve procene vakcina koje su trenutno dostupne u Srbiji radili domaći eksperti, te da je SZO svrstao nacionalnu agenciju među 50 najboljih u svetu.

“SZO je dolazila pre dve godine da vidi kako se proverava kvalitet lekova na tržištu i dobili smo nivo zrelosti tri. Četvorka je najviša ocena koju ima svega nekoliko zemalja u svetu, a ALIMS je sa ocenom tri među 50 najboljih u svetu. Građanima Srbije to treba da pokaže da mogu da veruju agenciji zato što se procene rade nezavisno i na najvišem ekspertskom nivou”, rekao je on.

Na pitanje da li pored kompanije Fajzer i drugi proizvođači vakcina rade na tome da se njihova cepiva koriste i kod mlađe populacije, Jaćović poručuje da to jeste prioritet svih proizvođača.

“I druge kompanije imaju u planu da prošire starosnu granicu da bi vakcine bile dostupne i za te kategorije stanovništva u svetu, i svakako da im je to prioritet”, zaključio je on.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More