Šef diplomatije EU: Presuda Ratku Mladiću će doprineti izlečenju svih koji su patili

Foto: tanju/AP Photo/Peter Dejong
299

Šef diplomatije EU Žosep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varheji ocenili su da će presuda izrečena danas u Hagu generalu Ratku Mladiću “doprineti izlečenju svih koji su patili”.

U zajedničkom saopštenju Borelj i Varheji su podsetili na žrtve i poručili da saosećaju sa njihovim porodicama i preživelima.

Potvrđena DOŽIVOTNA robija MLADIĆU! Odbijen niz žalbi, ali i optužba o genocidu u još šest opština BiH!

Oni su ponovili da EU očekuje od svih političkih aktera u regionu da pokažu punu saradnju sa međunarodnim sudovima, poštuju njihove odluke i priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

”Poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima. Današnja odluka prilika je da lideri u Bosni i Hercegovini i regionu, s obzirom na činjenice, prednjače u odavanju počasti žrtvama i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi prevazišli nasleđe rata i izgradili trajni mir”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da međunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susednim zemljama treba da nastave misiju pružanja pravde svim žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida i članovima njihovih porodica.

”Ne može biti nekažnjivosti”, zaključuju Borelj i Varheji.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More