Beograd: Međunarodna konferencija o 4. industrijskoj revoluciji

Otvaranju međunarodne konferencije u Naučno-tehnološkom parku.Foto/Tanjug/Sava Radovanović
418

BEOGRAD – U okviru Međunarodne konferencije “Reinventing the world – the power od Industry 4.0”, koja je otvorena danas u Beogradu, više od 50 svetskih predavača i preduzetnika predstavlja najnovija tehnološka dostignuća i trendove u oblasti blokčejna, interneta, robotike, sajber bezbednosti i sistema obrazovanja u 4. industrijskoj revoluciji.

Dvodnevnu konferenciju organizuje Naučno-tehnološki park uz podršku Vlade Švajcarske, kroz projekat “Naučno – tehnološki park Beograd – novi izvozni instrument Srbije”, koji za cilj ima povećanje izvoza visokotehnoloških proizvoda i usluga.

Direktorka NTP-a Gordana Danilović Grković je na otvaranju navela da nakon tri godine od osnivanja NTP Beograd ima 65 kompanija i više od 600 inženjera u kompleksu.

Kaže da je njihov cilj ubrzan tehnološki razvoj i to kroz razvoj i komercijalizaciju novih proizvoda i usluga, kao i ohrabrivanje mladih da započnu sosptveni biznis, te rast izvoza i zapošljavanja.

“U naredna dva dana ćemo razgovarati o Industriji 4.0, razgovaraćemo o promenama koje su neminovno pred nama”, rekla je Danilović Grković.

Ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Saša Lazović naveo je da Industrija 4.0 podrazumeva brojne oblasti i aktivnosti, odnosno podrazumeva kako radimo, kako se razvijamo i kako učimo.

“Ove aktivnosti su veoma važne za proizvodnju i izradu dobara, a takođe je važno i da nam omogućava i slobodno vreme, koje možemo iskoristiti za obuku ljudi, kako bi bili spremni da se suoče sa izazovima i složenim problemima”, naveo je Lazović.

Ambasador Švajcarske Filip Ge istakao je da će konferencija pružiti odličnu osnovu za dalji razvoj i promociju Industrije 4.0 i inovacija uopšte u Srbiji.

Kaže i da su inovacije uvek bile jedan od ključnih faktora uspeha švajcarske ekonomije, te da kroz ovu konferenciju Švajcarska nastoji da promoviše Industriju 4.0 i inovacije među privatnim sektorom u Srbiji.

“Za razliku od prethodnih tehnoloških pomeranja, Industrija 4.0 ne ukljucuje samo jednu tehnologiju, već je u pitanju fuzija tehnologija, od fizike, biologije, genetike i veštačke inteligencije”, kaže Ge i dodaje da ovaj trend donosi puno prilika, šansi, ali i otvorenih pitanja.

Prema njegovim rečima, tokom dva dana konferencije, učesnici će biti u prilici da nauče više o dolazećim tehnološkim trendovima, te kako ih implementirati u poslovanje i svakodnevni život.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović istakao je da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Srbije.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More