Vučić na sednici Saveta bezbednosti UN: “Imamo jednu poruku za građane Srbije i Srbe u celom regionu – glave gore”

FOTO: TANJUG/ PREDSEDNISTVO RS/niska rezolucija/bs
204

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je sinoć na sednici Saveta bezbednosti UN da Srbija ozbiljno shvata svoje obaveze saradnje sa Mehanizmom, te apelovao na Sud da se spreče pokušaji ponovnog suđenja osobama koje su već osuđene pred Haškim tribunalom, na Kosovu i Metohiji.

Vučić je u svom obraćanju istakao da postoji konkretan problem sa kojim se suočavamo, posebno na teritoriji Kosova i Metohije, koja je pod privremenim mandatom UN, gde se održavaju ponovna suđenja dvojici građanina Srbije kojma je već suđeno u Tribunalu.

Dodao je da je u prethodnom periodu bilo pokušaja da se sasluša Nebojša Pavković i da se izruči Vlastimir Ðorđević.

“Tražim od Mehanizma i SB UN da spreče pokušaje suđenja osobama koje su već osuđene od strane Mehanizma, jer se to dešava na teritoriji koja je pod privremenim mandatom UN”, rekao je Vučić.

On je istakao i da je Srbija nekoliko puta pokretala pitanje mogućnosti služenja kazni u Srbiji, ali uprkos svim naporima da se to pokrene sa “mrtve tačke” ništa nije postignuto po tom pitanju.

“Većima osoba koje služe kazne po presudama su građani Srbije i prirodno je da Srbija bude zainteresovana da im pomogne da kazne služe u Srbiji. Međunarodni tribunal i Mehanziam su zaduženi za ovo pitanje. Srbija je spremna da preuzme svoje obazve u izvršavanju presuda koje su donete prema drzavljanima Srbije, uz nadzor Mehanizma i poštavanje svih ovlašćenaja”, rekao je Vučić.

Vučić:Srbija shvata ozbiljno svoje obaveze

Francuska, kao suverena zemlja, na zahtev da se izruči francuska državljanka Florens Artman optužena za nepoštovanje Tribunala, odbila je da je izruči jer to zakon ne dozvoljava, a zahtevom Tribunala da se izruče Vjerica Radeta I Petar Jojić sud pokazuje nepoštovanje prema Srbiji, istakao je sinoć u video obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Predsednik mehanizma je podneo izveštaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Jojić i Radeta. Njihov slučaj je povezan sa slučajem Vojislava Šešelja, a on je svoje odslužio u Hagu”, istakao je on.

Rekao je da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa Mehanizmom, i da je Viši sud u Beogradu doneo odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom.

Podsetio je da je Srbija Tribunalu izručila sve sve osobe koje su bile optužene, uključujcuhi najviše političke i vojne vlasti, i dala veliki broj svedoka i opširnu dokumentaciju.

Rekao je da je Srbija izrazila želju da preuzme slučaj protiv Jojića i pružala adekvatne garancije, prihvatila sve obaveze Mehanizma koje se tiču predaje domaćim sudskim instacama.

Ukazao je da je 13 slučajeva prebačeno u BiH, dva u Hrvatsku, a samo jedan u Srbiju.

On je dodao da su mnogi zločini počinjeni nad Srbima rezultirali oslobađajućim presudama, a mnogi nisu bili od interesovanja za Tribunala.

“Interesantno je da je, pored sve kritike, Srbija jedina zemlja koja otvoreno osuđuje zločine koji su počinili srpski državljani, dok drugi nisu osudili svoje. Srbija osuđuje užasan zločin u Srebrenici i izražava saosećanje sa žrtvama. I tu nema ”ali” “, dodao je Vučić.

Ukazao je da Tribunal nije ustanovio poverenje srpskog naroda, ne zato što ne želimo da prihvatimo zločine koje su Srbi počinili, već što je suđeno gotovo samo Srbima.

NJUJORK/BEOGRAD, 9. juna (Tanjug) – Srbi su u Haškom tribunalu osuđeni na ukupno 1.138 godina, dok Hrvati, bosanski muslimani i Albanci nisu ni za jedan zločin počinjen nad Srbima, što pokazuje kako je haška pravda skrojena, ji da po presudama tribunala niko nije odgovoran za zločine nad Srbima, izjavio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, u video obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, kazao da mnogi na toj sednici to neće razumeti, ali da treba navesti činjenice koje potkrepljuju kako izgleda haška pravda.

“Srbi su osuđeni na ukupno 1. 138 godina zatvora, u isto vreme Haški tribunal nije optužio nijednog Hrvata za zločine protiv Srba, ni u akcijama Medački džep, ni Bljesak ni Oluja”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da su tužioci Haškog tribunila, kako je rekao, namerno odabrali tri vojna i politička lidera Hrvata, bosanskih muslimana i Albanaca, na tri teritorije gde su bili počinjeni zločini protiv Srba – Gotovinu, Orića i Haradinaja.

“I po istom obrascu svi oni su bili osuđeni, uz izuzetak Haradinaja jer se nije pojavio nijedan svedok. Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora u prvom stepenu, ali je tajanstvenom odlukom u drugom stepenu sa tri prema dva presuda promenjena u oslobadajanje. Orić je za zločine protiv Srba u Bosni u prvom stepenu bio osuđen, ali je misterioznom odlukom drugostepenog suda i glasanjem tri prema dva oslobođen svake odgovornosti. Svi svedoci protiv Haradinaja su se ili ubili su umrli u vrlo čudnim okolnostima”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da ne želi da veruje da neko želi da kaže kako nije bilo zločina protiv Srba.

“Ali, sudeći prema presudama Haškog tribunala – niko nije odgovoran za te zločine. Ipak, mi u Srbiji ćemo pokazati odgovornost i borićemo se za mir i stabilnost i pomirenje u regionu i pozivamo članice SB da nam pomognu racionalnim, pragmatičnim pristupom i poštovanjem međunarodnog zakona, a ne pokušajima dalje kriminalizacije Srbije koja je mala zemlja, sa hrabrim i ponosnim narodom koji je podneo najveće žrtve tokom Prvog i Drugog svegskog rata. Sa ljudima koji žele da žive u miru sa svojim susedima. Mislim da ne tražimo mnogo”.

Naglasio je, takođe, da je Srbija zemlja koja najbrže raste na Zapadnom Balkanu i da su Srbiji važne dobre veze sa susedima i da je uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala okrenuta budućnosti, a ne prošlosti.

“Imamo jednu poruku za građane Srbije i Srbe u celom regionu – glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni ni zašta, na nama je da radimo još marljivije, da otvaramo fabrike i borimo se za našu decu i našu budućnost”, zaključio je Vučić.

Vučić: Srpski narod nije osuđen ni za šta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da srpski narod nije osuđen ni za šta i da smo “uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala” okrenuti budućnosti.

“Okrenuti smo budućnosti, a ne prošlosti, uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala. Imam jednu poruku za sve Srbe: Glave gore, ni Srbija, ni srpski narod, nisu osuđeni ni za šta, na nama je da radimo još marljivije i otvaramo fabrike”, napisao je Vućić na svom Instagram profilu nakon obraćanja na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je predstavljen izveštaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More