FRANCUSKA od danas OTVARA GRANICE za SRBE: Uslov je dokaz o vakcinaciji, ali samo sa ova 2 cepiva i testom!

Naša zemlja nalazi se na takozvanoj narandžastoj listi, što podrazumeva posebne uslove za ulazak.

Foto: Tanjug (AP Photo/Darko Bandic)
559

Od 9. juna 2021. godine, državljani Republike Srbije moći će da uđu u Francusku.

Naša zemlja nalazi se na takozvanoj narandžastoj listi, što podrazumeva posebne uslove za ulazak, prenosi “Telegraf”.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, uslov za ulazak naših državljana u Francusku je sertifikat o punoj vakcinaciji cepivima koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). Na toj listi nalaze se Fajzer/Bajontek, AstraZeneka i Modernina vakcina koje su date najmanje 2 nedelje pre putovanja.

Foto: Tanjug (AP Photo/Darko Bandic)

U Francusku će, takođe, moći da uđu i oni koji su vakcinisani cepivom Johnson & Johnson pre najmanje 4 nedelje. Uz to, neophodno je imati i negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72 sata.

Putnici koji nisu vakcinisani ili nisu dobili punu dozu vakcine protiv korona virusa cepivima odobrenim u EU, moraće uz negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata da prilože i jedan od sledećih dokaza:

  • dokaz o regulisanom boravku u Francuskoj ili nekoj od zemalja EU;
  • dokaz da su nosioci studentske ili vize za duži boravak;
  • dokaz da su zdravstveni radnici ili istraživači koji u Francusku dolaze radi obavljanja svoje profesije; dokaz da su zaposleni u sektoru transporta (pomorci, vozači kamiona);
  • dokaz da su nosioci diplomatskih ili službenih pasoša;
  • dokaz da njihovo putovanje podrazumeva tranzit preko jednog od aerodroma u Francuskoj (do 24č).

Ovo pravilo odnosi se i na državljane Srbije koji su se opredelili za vakcinaciju ruskim „Sputnjikom V“ ili kineskim „Sinofarmom“, jer ove vakcine nije priznala EMA.

Foto. Tanjug (AP Photo/Darko Bandic)

Konačno, kako je navedeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, nevakcinisani putnici koji dolaze iz Srbije i drugih „narandžastih“ zemalja mogu biti podvrgnuti nasumičnom antigenskom testu pri ulasku u zemlju i biće im određena mera samoizolacije u trajanju od 7 dana.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More