Vaznesenje Gospodnje: Poslednje javljanje Isusa Hrista učenicima! Posle 500 godina mošti Svete Petke u beogradskoj litiji (VIDEO)

Foto: SPC7eparhija timočka
210

Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu. Proslavlja u znak sećanja na dan kada se, po crkvenom učenju, Isus poslednji put javio učenicima, zapovedio im da idu po svetu i propovedaju jevanđelje.

Vaznesenje spada u pokretne praznike – uvek pada u četvrtak, četrdeset dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova. Po hrišćanskom učenju, posle Vaskrsenja, Hristos je boravio na zemlji sa učenicima četrdeset dana, javljajući im se, učeći ih i, naročito, učvršćujući im veru posle Golgote i raspeća. ⁣

Sam čin Vaznesenja zbio se u Vitaniji, selu na istočnoj padini Maslinske gore, udaljenom dva kilometra od Jerusalima, na putu za Jerihon. Toga dana se završio Hristov boravak na zemlji, radi spasenja i iskupljenja ljudskog roda. Hristos se pred apostolima, blagosiljajući ih, vazneo na nebo i seo sa desne strane Boga Oca. Posle toga se apostolima vratila njihova vera, radost i hrabrost.⁣

Beograd je za gradsku slavu uzeo Spasovdan u spomen na 1403. godinu kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio prestonicom Srbije, a grad posvetio Presvetoj Bogorodici, zbog čega se naziva i Bogorodičin grad.

Skromnom litijom oko crkve, slava je obnovljena 1992. godine. Godinu dana kasnije, ulicama Beograda prošla je spasovdanska litija, prvi put posle 46 godina.

Današnju formu postojećeg slavskog obreda uobličio je 1862. godine mitropolit beogradski Mihailo Jovanović, tada i poglavar Crkve Kneževine Srbije, na čiji je predlog, upućen knezu Mihailu Obrenoviću, 1863. godine i sagrađena Vaznesenjska crkva.

Vredno je pomenuti da je Vaznesenska crkva, sagrađena kao gradska 1863. godine, sačuvala originalni barjak Uprave grada Beograda. Na barjaku od crvenog brokata, sa jedne strane je ikona Vaznesenja Gospodnjeg i, slovima od zlatnih niti, natpis: Opština grada Beograda 1938. a sa druge strane, ikona Svete Petke i poruka: Ko krsno ime slavi – onom i pomaže.⁣

I za danas je, tradicionalno, planirana svečana povorka, koja će se, za razliku od uobičajene trase. Svečana slavska litija koju će predvoditi srpski patrijarh Porfirije, sa više stotina sveštenika, članovima svih beogradskih crkvenih horova i predstavnicima različitih gradskih službi, krenuće u 19 časova od Vaznesenjskog hrama ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, preko Trga Slavija i Bulevara Oslobođenja do hrama Svetog Save na Vračaru, gde će se služiti moleban za Beograd i njegove žitelje.

Mošti Svete Petke u litiji, blagoslov žiteljima prestonice

Ove godine će u litiji biti i svete mošti Svete Petke, kalemegdanske čudotvorke.

Kada je 1521. godine sultan Sulejman Veličanstveni naredio da se ratnici i porobljeni narod iz Beograda odvedu u Carigrad pod stražom, tužna kolona srpskih porodica, negde oko 10. septembra, krenula je iz Beograda. Po odobrenju Turaka oni su sa sobom poneli svoje najdragocenije svetinje: mošti svete Petke, mošti carice Teofane i ikonu beogradske Bogorodice. To je bio poslednji put da Beograđani, noseći mošti i ikone svojih nebeskih zaštitnica, u jednoj tužnoj procesiji, hodaju ulicama svog voljenog grada koji su bili primorani da napuste.

Foto: Wikipedia

500 godina nakon toga, 10. juna 2021. godine, u 19 časova ispred Vaznesenskog hrama započinje nova svečana litija, u kojoj Beograđani sa radosnim pesmama i molitvama na usnama, nose te iste mošti Svete Petke ovoga puta ne u izgnanstvo nego u samo srce svoga grada, velelepni svetosavski Hram, da velikoj molitvi za Beograd pridruže i neprestane molitve njegove neumorne zaštitnice, kalemegdanske čudotvorke, Prepodobne majke Paraskeve.

Osim Beograda, još jedan grad u Srbiji danas slavi svoju krsnu slavu – Čačak.

Ova slava simbolično ukazuje na stalno uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost izražavajući duševnu i moralnu snagu naroda prekaljenog u slavnoj prošlosti.

Koliki su značaj Srbi pridavali ovom prazniku, vidi se i po tome, što je najveći istorijsko-pravni dokument srpske sredenjevekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349., a dopunjen takođe na Spasovdan, 1354. godine.⁣ ⁣

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More