Inicijativa za lakši pristup austrijskom državljanstvu! “To je blago koje ne sme da se deli šakom i kapom”

Foto: Pixabay
194

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) želi lakši pristup austrijskom državljanstvu, to jest da stranci već nakon šeste godine boravka u zemlji dobiju pravo na austrijski pasoš, a deca rođena u Austriji bi trebalo da dobiju automatski državljanstvo.

Socijaldemokrate smatraju da bi stranci trebalo već od šeste godine legalnog boravka, ako ispune sve dalje uslove, da dobiju pravo na državljanstvo. U slučaju kratkoročnog prekida boravka, do jednog semestra provedenog u inostranstvu, to vreme mora biti moguće nadoknaditi. Taj prekid ne bi trebalo, kao što je sada slučaj, da “poništi” sav prethodni boravak u Austriji.

SPO želi da se primeni i princip mesta boravka, kako bi deca rođena u Austriji odmah po rođenju dobila državljanstvo, ako je najmanje jedan roditelj najmanje pet godina legalno u Austriji. Smatra se “dezintegrativno” što osobe rođene i odrasle u Austriji imaju problema da dobiju državljanstvo.

Takođe, SPO želi da se smanje i finansijske prepreke na putu do austrijskog pasoša. Tako državljanstvo treba da bude omogućeno svim osobama koje šest godina pre podnošenja molbe nisu u poslednjih 36 meseci pretežno živeli od socijalne pomoći. Savezne takse za dobijanje državljanstva u visini od aktuelno 1.115 evra treba, prema SPO, biti ukinute, a pokrajinske takse koje su različite da se ujednače na niskom nivou.

Zahtev SPO odbili su ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer i ministarka integracije Suzane Rab. Oni su istakli da bi takva izmena zakona značila da bi odjednom pola miliona pripadnika trećih država odjednom moglo postati austrijski državljani, i to bez stranaca iz EU.

“Ko želi austrijsko državljanstvo treba i da da odgovarajući doprinos društvu: Sami boravak u zemlji nije dovoljan”, poručuje Nehamer.

Ministarka Rab ističe da je austrijsko državljanstvo blago koje ne sme da se deli šakom i kapom. “U Austriji nije važno odakle dolazi lice, već da li je spremno da da doprinos Austriji. To važi i za dobijanje državljanstva”, rekla je ona dodajući da Narodna partija Austrije (OVP) neće dozvoliti “državljanstvo pre integracije”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More