Evropa “oladila” Zapadni Balkan: Još da sačeka na slobodno putovanje u EU

Visitors gather at the Eiffel Tower, in Paris, Wednesday, June 9, 2021. France is back in business as a tourist destination after opening its borders Wednesday to foreign visitors who are inoculated against the coronavirus with vaccines approved by the European Union's medicines agency. France's acceptance of only the Pfizer, Moderna, AstraZeneca and Johnson & Johnson vaccines means that tourism is still barred for would-be visitors from China and other countries that use other vaccines. (AP Photo/Francois Mori)
365

U Evropskoj komisiji pozdravljaju napredak koji zemlje Zapadnog Balkana ostvaruju po pitanju epidemiološke situacije i vakcinacije, ali poručuju da treba biti strpljiv do konačnog stavljanja regiona na listu ”bezbednih” zemlja za čije građane neće važiti restrikcije za ulazak u EU.

”Ne želimo da stvaramo situaciju u kojoj će se građani Zapadnog Balkana treitirati lošije nego što to omogućava zdravstvena situacija u regionu. Ali EU ne želi da ugrozi ni na jedan način napredak koji je napravljen u borbi protiv pandemije, a sve to kako bismo što pred došli u situaciju da se rešimo svih restrikcija i dozvolimo svima mogućnost putovanja”, kaže portparol Komisije, Adelber Janc.

Na konstataciju medija da su građani Zapadnog Balkana više od godinu dana izolovani, a da poslednji epidemiološki podaci govore da zemlje regiona ispunjavaju osnovne kriterijume koje je EK predložila kao uslov za stavljanje na listu ”bezbednih” zemalja, u Komisiji kažu da razumeju očekivanja građana Zapadnog Balkana, ali i da je na zemljama članicama da donesu odluku o proširenju liste koja se revidira svake dve nedelje.

Austrija sve više popušta, bez maski na otvorenom a na granicama važe nova pravila

”Savet EU u obzir uzima čitav spisak kriterijuma, ne samo ukupan broj slučajeva po glavi stanovnika, već i trendove po pitanju novih slučajeva, broja testiranja, procenat pozitivnih pri testiranju kao i ukupan odgovor na Kovid-19. U pitanju je više globalna, a ne čisto numerička procena, koja je u potpunosti u rukama zemalja članica”, objašnjava Janc.

On podseća da je Komisija preporučila zemljama članicama da dozvole putovanja u EU za sve putnike koji su primili vakcine koje je odobrila EMA i da to već sada omogućava putovanja za veliki broj građana sa Zapadnog Balkana.

FRANCUSKA od danas OTVARA GRANICE za SRBE: Uslov je dokaz o vakcinaciji, ali samo sa ova 2 cepiva i testom!

”Ne dovodimo u pitanje našu posvećenost Zapadnom Balkanu, pogotovo kada je reč o slobodnom bezviznom putovanju. Samo pokušavamo da suzbijemo pandemiju koja i dalje preti uprkos napretku u zdravstvu i vakcinaciji”, zaključuje Janc.

U Komisija dodaju da ne bi trebalo ”u isti koš” stavljati pitanje politike proširenja EU i borbu portiv pandemije odnosno da bi bila velika greška da se na osnovu političkih razloga, kao što je podrška proširenju na Zapadni Balkan, zanemaruje uspostavljeni mehanizam za borbu protiv pandemije u EU.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More