Kreće Karavan kulture u Evropu: Kad zaigra srpsko kolo u Lendavi

Foto: Wikipedia, grad Lendava u Sloveniji
285

Kad etno grupa “Gledance” pod rukovodstvom profesora i harmonikaša Bratislava Blagojevića zasvira srpsko kolo u Lendavi, sutra 11. juna 2021. započeće svoj pohod “Karavan kulture”. Time će početi da se ostvaruje program kulturna saradnje matice i dijaspore, koji je osmislio profesor Petar Gojković iz Pariza, član Saveza Srba Francuske i sekretar u Udruženju “Koreni”, koji se trenutno nalazi u Beogradu.

“Program ove manifestacije je usvojen. U njemu uestvuju dečija predstava “Rajski vrt”, dečiji list “Čuperak” iz Gračanice, Loran Prokoći, pevač šansona, etno džet orkestar “Balkan omnibus”, pijanista Vuk Božinović, Udruženja “Naše ruke” sa svojim majstorijama, pisac Fransoa Gijom Loren sa knjigom “Vi ste sigurno rod”, Akademija znanja, Etno revija “Koreni” Marije, Vinarija “Dragić”, Izdavačka kuća “Prometej”, Gradovi i banje Srbije i Izložbe srpskih slikara. Program traje uživo dva sata”, rekao nam je profesor Petar Gojković.

“Karavan kulture” sa 27 članova, umetnika i kulturnih radnika, kreće ujutro autobusomm “Fudeks”. U njemu će, između ostalih, biti Jasmina Stoiljković, glumica, Strahinja Bičanin, voditelj.

Posle Lendave karavan je narednih dana u u Beču. U Švajcarskoj će umetnici biti 17. i 18. juna da bi tri puta izlazili na scenu – u Bernu, u Cirihu i verovatno u Lozani. Dočekaće ih i sarađivati sa njima gospodin Stojan Stevanović, osnivač Udruženja “Koreni” i humanitarac, kao i grupa naših studenata, umetnika amatera.

“Karavan kulture” posetiće sedam država i dvanaest gradova Srbije i Evrope. Biće i u Ženevi i uMonaku.
“Glavna manifestacija “Karavana kulture” iz matice u srpskoj dijaspori biće u Francuskoj od 20. do 24 juna. Na prostoru između Srpskog kulturnog centra i čuvenog Bobura u Parizu ćemo da izvedemo umetničlki program koji smo nazvali “Dan muzike”. Sa Savezom Srba Francuske i Ambasador R. Srbije pokušaćemo da izvedemo i pozorišne kratke predstave. Planiramo da naš program “Karavan kulture” u Centralnom parku Pariza,” priča nam pomalo ogorčen profesor Petar Gojković, koji će poslednje veče s aumetnicima prirediti u Trstu za Vidovdan.

“Karavn kulture” podržavaju RTS, “Prometej”, Udruženje “Koreni”, “Fineks”, “Fudeks”, Sindi art – mondo kult, Savez Srba Slovenije, Ministarstvo spoljnih poslova i drugi.

Marko Lopušina

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More