Ministar inostranih poslova Austrije: Srbija je važan ekonomski partner

Foto: Printscreen Youtube
421

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić započeo je danas zvaničnu posetu Austriji sastankom sa svojim bivšim kolegom, ministrom inostranih poslova Aleksandrom Šalenbergom, saopšteno je iz parlamenta.

Sagovornici su se saglasilil da su bilateralni odnosi Srbije i Austrije dobri, da treba nastaviti sa njihovim daljim razvojem u svim oblastima, a Šalenberg je najavio da Austrija za jesen priprema “program refokusiranja” koji obuhvata niz ekonomskih inicijativa koje treba da povežu zainteresovane kompanije i pojedine zemlje, regione i gradove.

Austrijsko-srpsko društvo u Beču postavilo spomen ploču Vilhelmini Mini Karadžić (FOTO)

Šalenberg je rekao da je Srbija važan ekonomski partner i da će svakako biti deo ovog programa.

Tokom sastanka bilo je reči o situaciji u regionu, evropskim integracijama, dijalogu Beograda i Prištine.

Dačić istakao je spremnost Srbije za nastavak dijaloga i pronalaženje kompromisnog rešenja, ali je istovremeno izrazio zabrinutost da u Prištini ta vrsta spremnosti ne postoji.

Ministar Šalenberg je govoreći o evropskim integracijama regiona rekao da je prošla godina izgubljena za Zapadni Balkan, delimično i zbog korona virusa, te da u narednom periodu treba intenzivirati ove procese.

Dačić i Šalenberg su razgovarali i o procesu vakcinacije, borbi protiv korona virusa, normalizaciji života i oživljavanju privrede i ekonomije.

Predsednik Skupštine Srbije je podsetio da je trgovinska razmena između Srbije i Austrije prošle godine zabeležila pad od 15 odsto i saglasio se da treba uložiti dodatne napore da se ona u narednom periodu vrati u regularne tokove i dalje unapredi. Dačić je zamolio zamolio Šalenberga da se založi za što skorije postizanje dogovora o zelenim sertifikatima, odnosno normalizaciji putovanja između Srbije i Austrije.

Predsednik Skupštine Srbije posetu Beču nastavlja sutra susretima sa predsednikom Saveznog veća Saveznog parlamenta Kristijanom Buhmanom i predsednikom Nacionalnog veća Saveznog parlamenta Volfgangom Sobotkom.

Posetu će završiti sastankom sa saveznim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More