“Ovo je KATASTROFA”, nemački nadbiskup PAPI ponudio OSTAVKU zbog ZLOSTAVLJANJA DECE u CRKVAMA, ovaj ga ODBIO!

"To je moj odgovor, dragi brate", napisao je papa Franja u pismu Marksu, koje je Vatikan objavio.

Foto: Tanjug (AP Photo/Alessandra Tarantino)
231

Papa Franja danas je odbio ostavku nemačkog kardinala Rajnharda Marksa na poziciju minhenskog nadbiskupa, koji oseća moralnu odgovornost zbog skandala oko seksualnog zlostavljanja unutar Rimokatoličke crkve proteklih decenija.

Papa je u pismu Marksu, koje je Vatikan objavio, naveo da se slaže s tim da je to svetska katastrofa, ali da bi kardinal trebalo da ostane na funkciji.

Foto: Tanjug (AP Photo/Michael Probst, file)

Papa Franja je rekao da razume razloge koji stoje iza Marksovog motiva da ponudi ostavku, ali da je neće prihvatiti, prenosi agencija Rojters.

– To je moj odgovor, dragi brate. Nastavi kako predlažeš, ali kao nadbiskup u Minhenu – navodi se u pismu, napisanom na papinom maternjem jeziku španskom.

Foto: unsplash

Marks, kao jedna od najuticajnijih liberalnih figura unutar Rimokatoličke crvke, ponudio je ostavku ranije ovog meseca, uz obrazloženje da mora da podeli institucionalnu odgovornost za seksualno zlostavljanje od strane sveštenika tokom proteklih decenija.

Katolička crkva istražuje navode o zlostavljanju i u Kelnu, drugoj nadbiskupiji u Nemačkoj, nakon što je jedan izveštaj objavljen u martu ukazao na stotine žrtava seksualnog zlostavljanja.

– Slažem se sa vama da je ovo katastrofa: tužna istorija seksualnog zlostavljanja i način na koji mu je Crkva pristupila donedavno – napisao je papa Franja.

Foto: unsplash
Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More