Sve više domaćinstava u Beču nema automobile

Foto: Wien Tourismus_Peter Rigaud
279

Prema navodima austrijskog auto-moto saveza VCÖ broj domaćinstava u Beču koji ne poseduje automobil povećao se za 25 odsto u poslednjih deset godina. Analiza koju je sproveo savez zasniva se na podacima austrijskog statističkog zavoda Statistik Austria.

Dok u 2010. godini 345.000 odnosno 41 odsto bečkih domaćinstava nije imalo automobil, trenutno je 430.000 ili 47 odsto njih bez automobila. U 2020. godini je 73 odsto Bečlija svakodnevne relacije prelazilo peške, koristeći gradski prevoz ili bicikl. VCÖ naglašava da bi se broj automobila dodatno smanjio, ukoliko bi se nastavilo sa razvijanjem biciklističke infrastrukture i ponuda gradskog saobraćajnog preduzeća, kao i kar-šering ponuda van Beča.

Istovremeno je broj domaćinstava koji imaju godišnju pretplatu na gradski prevoz skočio sa 40 na 52 odsto. Domaćinstva koja poseduju dva automobila u proseku pređu 12.400 kilometara godišnje sa jednim i 6.400 kilometara godišnje sa drugim. Ova vozila su više parkirana nego što se koriste.

„Poboljšanje kar-šering ponuda van grada je veoma značajno. Bečlije koriste automobile uglavnom za posete porodici na selu ili za izlete van grada“, objašnjava Mihael Švendinger iz VCÖ.

Foto: Wiener Linien

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More