Orban upozorava: Migranti lupaju na evropska vrata

Foto: Tanjug/ AP Photo/Mindaugas Kulbis
251

Mađarski premijer Viktor Orban je izjavio danas da će se sa suzbijanjem pandemije, pitanje migracija vratiti u fokus evropskih politika.

“Legije migranata lupaju na skoro sva evropska vrata”, rekao je Orban za mađarski radio Košut.

Broj pokušaja ilegalnog prelaska na južnim granicama Mađarske se, kako je naveo, ove godine povećao na 38.000 u odnosu na oko 10.000 u istom periodu prošle godine.

Prema njegovim rečima, pritisak migracije se intenzivira ne samo na kopnu već i na evropskim pomorskim granicama. “Stav Mađarske je jasan u odbijanju migracija. Migracija je posebno opasna u vreme pandemije, zbog čega je Mađarska predložila da ne dozvoli bilo kakvu migraciju tokom dve godine”, izjavio je Orban.

Komentarišući 137.000 ljudi koji se nisu pojavili na zakazanom terminu za dobijanje druge doze vakcine protiv korona virusa, Orban je rekao da “Mađari generalno imaju osećaj odgovornosti, ali da ga nemaju svi”.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Mindaugas Kulbis

Rumunija: Zaustavljena grupa od 25 migranata

Rumunska pogranična policija u Aradu je jutros, u blizini granice sa Mađarskom, zaustavila grupu od 25 migranata iz tri zemlje.

Grupa migranata je pronađena na području rumunskog grada Nadlaka, u blizini linije razgraničenja između Rumunije i Mađarske, prema saopštenju za štampu pogranične policije Arada, prenosi rumunska novinska agencija Ađerpres.

“Kako osobe nisu opravdale svoje prisustvo u pograničnom području, dovedene su u sedište granicne policije radi istrage. Tokom preliminarnih provera, granična policija je utvrdila da je reč o dvadeset državljana Avganistana, troje državljana Pakistana i dvoje državljana Libije, starosti između 14 i 27 godina, azilanata u Rumuniji”, navodi se u saopštenju.

Jutros je i na graničnom prelazu Nadlak II pronađen Avganistanac koji se skrivao ispod kamiona kojim je upravljao Bugarin koji je prevozio drvo u Francusku.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Mindaugas Kulbis

Pronađena tela 14 migranata

U malom čamcu u blizini obale Trinidad i Tobaga, na Karibima, ribari su pronašli tela 14 migranata, koji su prema stanju leševa plovili morem sedmicama ako ne i mesecima, piše italijanski list “Avenire”.

Prema rekonstrukciji policije, migranti su krenuli sa obala istočne Afrike, dok su im SIM kartice mobilnog telefona pronađenog u čamcu, REGISTROVANE U MAURITANIJI U ZAPADNOJ AFRICI, i umesto 800 kilometara koliko ih je delilo od Kanarskih ostrva, morske struje su ih odnele 5.000 klilometara daleko, do Kariba.

Trenutno se traga za još tri barke na moru između afričke obale i Kanarskih ostrva, čiji su polazak još pre tri sedmice prijavili članovi porodica, ali do sada nema vesti o sudbini migranata koji su bili na čamcima.

U istom području pre mesec dana pronađena je brodica sa 24 tela i troje migranata na izmaku snage, piše “Avenire”, glasilo italijanske katoličke crkve, koji redovno izveštava o situaciji sa migrantima.

U članku se procenjuje da je samo ove godine na migrantskoj ruti uz obale istočne Afrike život izgubilo najmanje stotinu osoba.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More