Pred Evropljanima letnji odmori bez restrikcija, za “treće zemlje” svaka članica odlučivaće koje vakcine da prizna

Foto: Tanjug/ AP Photo/Francois Mori
263

Evropska komisija pozdravila je ”zeleno svetlo” koje su ambasadori zemlja članica dali na njen poslednji predlog o izmenama i koordinaciji restrikcija kada je u pitanju slobodno kretanja unutar EU, a u svetlu poboljšanje epidemološke situacije i napretka vakcinacije u Evropi.

”Usvajanjem ovih izmena i početkom izdavanja kovid sertifikata Evropljani će moći da uživaju u bezbednim letnjim odmorima sa tek ograničenim, ako i bilo kakvim restrikcijama”, kaže portrparol Komsije, Kristja Vigand.

U Komisiji napominju da su ambasadori zemlja članica danas podržali predlog da potpuno vakcinisane osobe i oni koji su preležali Kovid-19 budu izuzetih iz restrikcija na putovanja, da je harmonizovano važenje testova na 72 sata za PCR i 48 sati za brzi antigenski test i omogućena jasna pravila za porodice koje putuju sa decom.

Istovremeno, revidirani su i pragovi epidemiloške mape Evropske agencije za kontrolu preveniciju zaraze što bi trebalo, između ostalog, i da posluži da se proširi lista ”bezbednih” zemalja za koje se neće primenjivati restrikcije na putovanja u EU.

Tzv „zeleni“ regioni sa dosadašnjih 25 slučajeva na 100.000 ljudi za 14 dana i sa manje od 4 procenta pozitivnih testova, sada su revidirani na 50 ili 75 slučajeva ako je stopa pozitivnosti manja od 1 procenta.

U Briselu navode da će građani trećih zemlja moći da putuju u EU ukoliko predstave dokaz o vakcinaciji, ali i da je na zemljma članicama da provere validnost dokumeta i odrede koje vakcine priznaju.

Evropska komija napominje da je sada na Savetu EU da konačno da “zeleno svetlo” za ova izmenjena pravila uz napomenu da je pogranična politika u nacionaloj jurisdikciji zemlja članica, koje će moći da modifikuju ova pravila, što znači da će se dogovor primenjivati na nacionalnom nivou.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More