“Koliko sam samo TEGLI AJVARA POJEO”, na Visakha iz INDIJE bi svaka SRPSKA BAKA bila PONOSNA!

BEOGRAD je postao njegov DOM, 6.000 km daleko od kuće, a jedva je čekao našu zimu da PRVI PUT vidi SNEG!

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs
151

“Moj Beograd srce ima, i u srcu ljubav čistu, Beograd ruke širi svima, svima radost pruža istu”, koliko su istiniti ovi stihovi pesme Lole Novaković svedoči priča mladića iz Indije. Visakh Mohan Thampi je pre dve godine doneo odluku koja mu je promenila život i tako je pronašao svoj drugi dom, koji je više od 6.000 kilometara udaljen od njegovog rodnog grada.

Životna odluka

– Ovo je trebalo da bude teška odluka, međutim, sećam se da nisam uopšte oklevao pre nego što sam prihvatio ponudu za posao u “Nordeusu”. To je bio veoma lak izbor. Moj prijatelj je tada živeo u Beogradu već neko vreme i redovno mi je pričao o svojim avanturama ovde – započinje svoju priču Visakh za “Blic”.

Nažalost, više od polovine života u Beogradu proveo je u karantinu zbog pandemije, ali kako kaže pre toga imao je prilike da iskusi kako je to zapravo živeti u njemu.

– Većinu svog slobodnog vremena provodio sam istraživajući kafiće i barove na Dorćolu , tu misiju još uvek nisam u potpunosti ispunio – kaže kroz smeh, i dodaje – Na svakom uglu možete da naiđete na neki i još uvek se iznenadim kada tokom radne nedelje vidim kako svi vrve od života. Ja najčešće posećujem “Aviator” koji se nalazi u blizini mog stana i to mi je omiljeno mesto za uživanje u dobroj knjizi na suncu – objašnjava Visakh.

Muke sa “ć” i “č”

Od samog početka želeo je da nauči srpski jezik, jer su mnogi njegovi prijatelji stranci već dostigli osnovni nivo dovoljan za sporazumevanje sa lokalcima.

– Nakon svakog časa pohvalio bih se kolegama onim što sam naučio uzvikujući “Odlično!” ili “Idemo na piće!” što bi ih uvek pozitivno iznenadilo i izmamilo osmeh – priča on.

Međutim, budući da gramatika srpskog jezika važi za jednu od najtežih na svetu, kao i mnogi stranci pri učenju našeg jezika Visakh je naišao na poteškoće prilikom izgovora određenih glasova i njihovog razlikovanja po zvučnosti.

– Nekad bi pokušavali da mi objasne razliku između “ć” i “č”, a ja bih ih često bezuspešno imitirao. Većina ljudi je pohvalila moj izgovor na sprskom, verovatno jer naši jezici dele mnogo sličnih zvukova – požalio se, ali i pohvalio Visakh.

Ali ne ide sve uvek tako glatko kada je u pitanju sporazumevanje, pogotovo ne strancu koji mora da govori srpski pod maskom.

– Bio bih zadovoljan onim što sam naučio sve dok ne bih ušao u taksi i započeo razgovor sa taksistom. Kad bi mi postavio jednostavno pitanje na srpskom, ja bih se zbunio i jedino što bih uspeo da kažem je “Izvinite! Ne razumem. Ja..hmm… Učim srpski.” Zbog maski ne shvate odmah da nisam odavde, ali kada im kažem da dolazim iz Indije, sledi uobičajen razgovor o tome kako sam završio ovde – jada se.

Ajvar, sarma i prebranac

Jedno je sigurno, hrani u Srbiji niko ne uspeva da odoli, pa se tako vrlo često ona ubraja u top 3 stvari koje ostavljaju najjači utisak na strance.

– Kad me pitaju šta volim u vezi sa životom u Srbiji, moj glavni odgovor je hrana. Svaka srpska baka bi bila ponosna na mene kada bi čula koliko sam samo tegli ajvara pojeo, kao i da su prebranac i sarma jedni od mojih omiljenih jela – ponosno kaže mladić koji je kari zamenio ajvarom.

Monsuni u Indiji ili sneg u Beogradu?

Iako nama koji živimo na ovom podneblju klima i godišnja doba ne deluju kao mnogo bitna stvar koja bi nas izdvojila od ostatka sveta, ali nekome ko kao Visakh dolazi iz kraja sveta gde ste prepušteni na milost i nemilost brutalnih letnjih vrućina i monsuna, godišnja doba su zapravo novina.

– Sećam se koliko su me kolege čudno gledale kad sam im rekao da zapravo jedva čekam zimu jer nikad do tada nisam video sneg. Pre dve godine skoro pa i nije bilo snega, a kada je konačno napadao, bio sam u poseti Indiji. Naredne godine, imao sam prilike da konačno doživim zimu u Srbiji, kao i da učestvjem u par rundi grudvanja sa prijateljima.

Nakon što je iskusio zimu u Beogradu, shvatio je koliku radost predstavlja dolazak proleća.

– Nakon prave zime, bio sam svedok transformacije grada iz zime u proleće. Jednostavne stvari, poput izlaska napolje bez jakne možete da cenite tek kada ste preživeli pravu hladnoću. Sada kada je lepo vreme, jedva čekam da se provozam po Adi ili odem u večernju šetnju na Savskom keju. Nisam mislio da ću ikad biti toliko uzbuđen oko dolaska leta.

Za kraj evo po čemu je Beograd poseban za njega i da li je uspeo da osvoji njegovo srce.

– Za mene je čar Beograda u svakodnevnim užicima. Beograd je grad koji je, iako daleko od kuće, postao moj dom.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More