“Srpski gosti su NAJBOLJI”, evo zašto je Grčka pravi raj za SRBE, ljubav i prijateljstvo su OBOSTRANI!

Minimarket "Kod Piroćanke", "Pica i sok", kako su GRCI osvojili srca SRBA!

Foto: Unsplash
222

Halkidiki je pravi raj za Srbe. Ne, to nije samo prelepo more, to nisu šetališta, kafići, izvrsna hrana i slatkiši. Grčka je zasigurno mesto gde ćete se kao Srbin osećati najlagodnije – svaki susret sa nepoznatim Grkom učiniće vam se kao viđanje sa starim prijateljem.

Grci su ponosni na svoj jezik i kulturu, bez daljnjeg. Ali, nikome od njih neće smetati da nasred ulice stoji i neki natpis na čisto srpskom jeziku – pa ni ruskom, bugarskom, engleskom, naravno, piše portal “Telegraf”.

“Doktor”, a ne “Doctor” (i to ne slučajno), minimarket “Kod Piroćanke”, “Pica i sok”.

Prilikom posete turističkoj regiji Kasandra vidi se da ne samo da su Srbi poštovani turisti, da su Grci fini i srdačni domaći, već i da su mnoge su srpske snajke svoj život nastavile na obali Egejskog mora, dobile decu, nastavile porodične biznise.

– U Haniotiju živim 13 godina. Kada odem u Novi Sad, prvih nedelju dana kažu mi “oseća ti se grčki akcenat” – priča Elida čiji suprug Emilijus ima koktel bar.

Ali, navikne se lako na novosadski govor, kaže, u Grčkoj se samo mešaju jezici. Engleski, srpski, grčki, koji još nije uspela potpuno da savlada.

– Stvarno je težak jezik. Ja ne znam školski grčki, kada pišem poruke ponekad koristim pomoć u telefonu, ali 90 odsto razumem.

Kako kaže, Srbi su glavni gosti – broj 1. Tako su “potisnuli” Engleze koji su ranije dolazili u mnogo većem broju. I sada se ponekad skupi srpska i engleska ekipa, ne mešaju se međusobno, svako se zabavlja za sebe.

Za Srbe nemaju primedbe, ali za Engleze….

– Oni se napiju i onda nastavljaju da piju. Ali, zanimljivi su, opušteni, nemaju predrasude. Imamo par prijatelja koji dolaze svake godine i divni su – priča Elida.

Emilio i Elida kažu da očekuju mnogo bolju sezonu.

Šest meseci napornog rada i šest meseci “zime”, tako žive meštani magičnog primorja.

Prava zabava je u mestašcu Kaliteja, 15 minuta od Haniotija, gde postoji pregršt klubova.

Još jednu Srpkinju novinari “Telegrafa” upoznali su u Haniotiju, udatu za Grka, sa kojim ima dva dečačića, a bave se onim što Srbi možda najviše vole – girosom. Njihov restoran je najpopularniji u ovom mestašcu koje će ovog leta, svi se nadaju, vrveti od turista.

Iznenadio ih je svojim srpskim i jedan radnik poznatog hotela u Haniotiju u kom su bili smešteni, Jorgos iz Soluna. Pre svega, njegova ljubaznost prevazilazi opis posla kojim se bavi. On nije samo konobar u baru kraj hotelskog bazena, on je brat s kojim možete da se zagrlite i ispričate kako ste se sinoć proveli i koliko ste popili.

Doduše, početak konverzacije je na srpskom, ali potom se obično nastavlja na engleskom. Njegova želja da nauči jezik i pruži sve od sebe za goste za svaku je pohvalu, a skromno govori da ipak ne zna toliko dobro naš jezik.

– Srpski gosti su najbolji. Kad pričam srpski, atmosfera je prijateljska. Mi smo u hotelu kao porodica, gosti ni ne primete ko je kome nadređen, svi delimo odgovornost, radimo sve poslove, osim kada je, naravno, gužva.

Vežbao je srpski pričajući s gostima, a pohađao je i privatne časove u Solunu.

– U početku sam se zbunjivao, Bugari su mislili da sam Srbin i obrnuto.

Srbe, kaže, oseća kao bliski narod.

– Svi mogu da naprave kafu, ali razliku pravi onaj konobar koji priča vaš jezik. A ovde dolazi najviše Srba krajem juna. Mi imamo reč filoksenija, želimo da učinimo ljudima da se osećaju dobrodošlim – kazao je.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More