Sve nedoumice u vezi sa digitalnim kovid-pasošima: Od kada, šta se nalazi u njemu i kako sprečiti zloupotrebe

Foto: Tanjug/ Michael Kappeler/dpa via AP
285

Digitalnim kovid-pasošem će ubuduće svako – ko ga ima – moći u restoranu, na manifestacijama ili na odmoru da pokaže da je vakcinisan protiv korona virusa. Tačno pred letnju sezonu startovao je i kovid-pasoš.

Elektronski dokaz o vakcinaciji bi pre svega trebalo da olakša putovanja unutar Evropske unije. Ovo su odgovori na najvažnija pitanja:

Kada počinje?

Uvođenje digitalnog vakcinacionog pasoša u Nemačkoj je postepeno krenulo ovog četvrtka (10/06). Već je dostupna odgovarajuća aplikacija – „CovPass“. Do kraja juna bi, svima koji to budu želeli, trebalo da bude dostupan ovaj digitalni sertifikat o vakcinaciji: u lekarskim ordinacijama, vakcinacionim centrima i apotekama. Pri tom vakcinacioni status može da se unese i u ažuriranoj verziji aplikacije za upozorenje na korona virus. Širom Evrope elektronska platforma za proveru potvrda o vakcinaciji bi trebalo da počne 1. jula – tačno na vreme pred početak glavne turističke sezone.

Zašto je potreban digitalni vakcinacioni pasoš?

Digitalni vakcinacioni pasoš uveden je po odluci Evropske unije. Namenjen je omogućavanju jedinstvenih standarda a dodatna opcija je dokumentovanje vakcinacije. Za one koji budu posedovali pasoš države članice EU ne bi trebalo da se određuju obavezni karantin ili testiranje – ukoliko to naravno bude dozvoljavala epidemiološka situacija. Biće prihvaćene samo one vakcine koje su odobrene u Evropskoj uniji.

Šta se nalazi u digitalnom pasošu?

Potvrda o vakcinaciji sadrži informacije o vakcinacionom statusu i cepivu, ime i prezime vakcinisane osobe i datum rođenja. Pored toga bi ubuduće trebalo da sadrži i informacije o testovima ili preležanoj bolesti nakon zaraze korona-virusom. Sve ove informacije će se čuvati u QR-kodu, koje bi svih 27 zemalja članica EU, kao i susedi Island, Norveška i Lihtenštajn mogle da skeniraju i očitaju.

Kako će to tehnički funkcionisati?

Osobe bi ubuduće trebalo da prilikom vakcinacije kod svog lekara opšte prakse ili u centru za vakcinaciju dobiju QR-kod, koji mogu da skeniraju i sačuvaju u aplikacijii „Cov-App” ili u aplikaciji za upozorenje na korona-virus. Vakcinisani doduše mogu da dobiju potvrdu o vakcinaciji i na papiru.

Za organizatore kulturnih manifestacija, stadione, restorane i druge koji žele da proveravaju vakcinacioni status, postoji aplikacija za kontrolu dokaza o vakcinaciji – „CovPassCheck“. Uz pomoć ove aplikacije će se skenirati vakcinacioni status, isto kao i barkod na jednoj avionskoj ili voznoj karti.

Šta je sa onima koji su već vakcinisani?

Digitalni dokaz o vakcinaciji može da se dobije i naknadno – u principu tamo gde se osoba vakcinisala. Kada je reč o Nemačkoj, to pogađa oko 20 miliona onih koji su već primili vakcine. Moguće je da centri za vakcinaciju QR-kod automatski pošalju putem pošte – slanje bi trebalo da krene ovih dana. Osim toga i apoteke i lekarske ordinacije mogu naknadno da izdaju dokaz o vakcinaciji – tokom juna bi trebalo da svi oni budu priključeni na ovaj sistem.

Da li i dalje važi žuti vakcinacioni pasoš?

Da. Digitalni dokaz o vakcinaciji je na dobrovoljnoj bazi i dodatna mogućnost. Ako vakcinisane osobe na primer nemaju pametni telefon, ne žele digitalni dokaz ili su ga izgubili, onda je dovoljan žuti vakcinacioni pasoš. On takođe važi i kod putovanja u inostranstvo.

Gdje će se čuvati podaci?

Svi digitalni dokazi o vakcinaciji će privremeno biti sačuvani u sistemu protokola vakcinacije i potom izbrisani. Trajno čuvanje tih podataka predviđeno je samo na ličnom pametnom telefonu. Tako da svaki korisnik može da odluči kada i da li će da izbriše podatke.

Kako sprečiti zloupotrebe?

QR-kod će izdavati samo „ovlašćena lica“. Kod provere digitalnog dokaza o vakcinaciji moraće da se pokaže i lična karta. Digitalni dokaz o vakcinaciji je od manipulacija i falsifikovanja zaštićen kriptografskim potpisom. Upotreba falsifikovanog vakcinacionog pasoša je kažnjiva.

 

Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More