Građani Švajcarske se na referendumu izjašnjavaju o takozvanom zakonu o ugljen-dioksidu

Foto: Pixabay
43

Švajcarski glasači će izgleda odbaciti novi zakon koji bi pomogao zemlji da ispuni ciljeve iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, pokazuju danas prve procene nacionalne televizije SRF nacionalnog referenduma.

Projekcije pokazuju da je 51 procenat glasača glasao protiv novog zakona o CO2 na nacionalnom referendumu, preneo je Rojters. Konačni rezultat očekuje se kasnije tokom dana.

Građani Švajcarske se na referendumu izjašnjavaju o takozvanom zakonu o ugljen-dioksidu, kojim bi trebalo da budu uvedene veće takse i drugi nameti na goriva koja proizvode štetne izduvne gasove.

Predlogom zakona revidira se i jača postojeći zakonski okvir uveden s ciljem da se do 2030. godine smanji emisija štetnog ugljen-dioksida u atmosferu, preneo je AP. Ovo je samo jedna od tema o kojima se danas izjašnjavaju građani Švajcarske i kroz javni demokratski postupak direktno uticati na pitanja od vitalnog značaja za društvo.

Izgleda da će dva druga pitanja vezana za životnu sredinu, takođe, biti odbijena na referendumu, prema ranim projekcijama. Predlog za zabranu veštačkih pesticida i drugi za poboljšanje vode za piće preusmeravanjem subvencija poljoprivrednicima koji ne koriste hemikalije, prema ranim projekcijama, odbacio je 61 odsto glasača na referendumu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More