Čikago potpuno ukinuo sva kovid ograničenja! Maske i dalje obavezne u javnom prevozu, na aerodromima, u školama i bolnicama

foto: Pixabay
128

Grad Čikago i savezna država Ilinoj ušli su u fazu 5, što znači da su ponovo potpuno otvorenii da su gotovo sva ograničenjima zbog kovida 19 ukinuta.

Čikago je sada najveći grad u zemlji koji je u potpunosti otvoren. Od petka nema ograničenja na kapacitete rada za barove, restorane, teretane ili druga mesta okupljanja, a ne važe ni zahtevi za socijalno distanciranje. Maske su i dalje obavezne u javnom prevozu, na aerodromima, u školama, u bolnicama i u nekim drugim zajednicama. Međutim, preduzeća mogu doneti svoja pravila kada je u pitanju nošenje maski i distanciranje.

Njujorški a srpski, Dača je svetski šampion u pravljenju koktela a ovako je došao do vrha (FOTO)

Država se još uvek bori protiv pandemije, ali najnoviji brojevi slučajeva su dovoljno niski da se može bezbedno nastaviti sa otvaranjem.

“Pozivam sve Ilinojce da osete nadu i radost ovog trenutka, istovremeno prepoznajući da je ova pandemija i dalje veoma prisutna za svet u celini … Кako preduzimamo sledeći korak napred, učinimo to sa obnovljenom posvećenošću empatiji, zajednici i tome da svaki dan proveden zajedno bude važan. Uspeo si, Ilinoj”, rekao je guverner Dž. B. Pricker.

Gradonačelnica Lori Lajtfut , komesarka za javno zdravlje Čikaga dr. Alison Arvadi i drugi gradski čelnici takođe su govorili o ponovnom otvaranju.

“Zbog neverovatnog napretka koji smo postigli u našoj misiji da zaustavimo širenje kovida 19, oduševljen sam što mogu da objavim da smo u stanju da bezbedno pređemo u 5. fazu i postanemo prvi veći grad u zemlji koji se u potpunosti ponovo otvara”, rekla je Lajtfut.

“Naši stalni napori u vezi sa vakcinacijom, koji daju prednost pravičnosti i inkluziji, napravili su izuzetnu razliku u borbi protiv kovida i rezultirali su najnižom stopom pozitivnih od početka pandemije. Ovaj napredak, kao i tekuće inicijative poput Open Chicago , omogućili su nam da bezbedno ukinemo ograničenja kapaciteta i vratimo stanovnike aktivnostima koje najviše vole. Današnjom najavom, dok sve više stanovnika nastavlja sa svojim poslom i vakcinacijom, korak smo bliže mogućnosti da ostavimo pandemiju iza sebe“, dodala je.

Grad je saopštio da su se udružili sa Lollapalooza-om kako bi uručili 1.000 jednodnevnih propusnica ljudima koji su potpuno vakcinisani. Akcija ima za cilj da podstakne ljude na vakcinaciju.

Izvor ABC7 Chicago/Serbian Times
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More