Životnu ušteđevinu zaveštali bolesnoj deci: Kako je Institut za majku i dete u Beogradu dobio donaciju od 750.000 evra od bračnog para iz Kanade

Foto: Printscreen Youtube
246

Institut za majku i dete u Beogradu dobio je donaciju od 750.000 evra, koju je testamentom zaveštao bračni par srpskog porekla iz Kanade Đuro i Ilinka Trifunović.

Sredstva su uložena u uređenje više odeljenja ove zdravstvene ustanove, kao i za nabavku medicinske opreme, a zahvaljujući njima Intitut je dobio odlejenje za dečiju patologiju, jedino na Balkanu.

Donaciju je Institut dobio pre pet godina ali je ovo zaista slučaj kakav se ne pamti i ne sme da ode u zaborav.

Ministarka pozvala kanadske investitore da dođu u Srbiju

 

Trifunovićevi su poreklom iz Kosova, odakle su u Kanadu otišli posle Drugog svetskog rata.

“To je čin bez presedana. Tako nešto se nije dogodilo, bar u poslednjih 30 godina koliko sam ja u zdravstvu”, rekao je tada dr Radoje Simić.

Testamentom su svoju životnu ušteđevinu zaveštali bolesnoj deci, što je tada bila najveća pojedinačna donacija nekoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji za poslednjih 30 godina, a ovom Institutu od kada postoji.

Trifunovići nisu bili tek neki par. Sudeći po čitulji koja je objavljena na kanadskom sajtu za posthumna opraštanja Ilinka i Đuro su bili u skladnom braku preko 55 godina a oboje su bili aktivni članovi srpske zajednice u dijaspori i pomagali svom narodu i za života. Ilinka je imala dve sestre koje su tada živele u Engleskoj, a ona i Đura imali su rođake, unučiće i praunučuće ali su odlučili da nakon njihove smrti novac ne ostave članovima porodice nego srpskoj deci.

Zahvaljujući njima Institut za majku i dete potpuno je obnovio odeljenje dečije patologije, jedino odeljenje dečije patologije na Balkanu.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More