Umetnici u službi jubileja diplomatskih odnosa Austrije i Srbije: Onlajn predstavljanje dela umetnika

Foto: KF Belgrad/Austrijski kulturni forum
118

Radovi srpskog intermedijalnog umetnika Borisa Burića “Jutopijan tehnik” i “Druga Evropa” autorke eksperimentalnog filma Sangan Šarme iz Austrije biće tokom juna predstavljeni preko onlajn platforme “Na drugi pogled / Auf den zweiten Blick / At Second Glance” Austrijskog kulturnog foruma.

Kako je saopšteno, platforma trenutno predstavlja po deset radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i Austrije stiglih preko konkursa, a mogu se pogledati preko sajta www.secondglance.rs .

Burićev rad je “redimejd objekat (pasoš)”, sa kojim namerava da gledaoce podstakne na razmišljanje o mogućnosti prevazilaženja nametnutih fizičkih i mentalnih granica, tako što je “uklonio obeležja države i taj postupak opravdao željom i utopijskom vizijom za ukidanjem granica”, saopštili su organizatori.

Dve srpske i austrijska umetnica na projektu “Štimung”: Priča o Branki narodnoj pevačici i Vladici vlasnici bara

“Ideju sam dobio kada sam shvatio da su pasoši Austrije i Srbije slične boje. Ukidanjem obeležja sa prednje strane nudi nam se opcija da ne znamo koji pasoš je u pitanju. U ovom činu dolazi do prividno-simboličkog izjednačavanja”, objašnjava Burić.

Urađen u tradiciji feminističkog eksperimentalnog filma, “Druga Evropa” je esejistički oblikovana vremenom pre i posle korona virusa, a Šarma kaže da je njena glavna ideja bila da poveže “ličnu istoriju sa geografijom, budući da je mesto integralni deo ličnog identiteta”, dok ju je posebno zanimala “relacija kvir osećaja sa osećajem izmeštenosti iz prostora, i žudnje za udaljenim predelima”.

“Dela ovo dvoje umetnika prethodno su izabrana na konkursu za radove koji ukazuju na načine na koje evropska društva posmatraju sebe i ”druge”, kao i one koji referišu i prevazilaze klišee i predrasude koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima, uprkos, ili upravo usled bliskih istorijskih odnosa i isprepletenih istorija migracija”, kaže se u saopštenju.

Pokretanjem onlajn platforme obeležava se 20 godina od osnivanja Austrijskog kulturnog foruma Beograd i 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Austrije i Srbije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More