Prva u Srbiji i jedina u regionu: Kinesko-srpska laboratorija za otkriće novih lekova

Foto: Pixabay mwooten
132

Prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete Branko Ružić potpisao je Memorandum o razumevanju sa Institutom “Materija medika” Kineske akademije nauka iz Šangaja o formiranju zajedničke kinesko-srpske laboratorije za prirodne proizvode i otkriće novih lekova, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

To će biti prva takva laboratorija u Srbiji i jedina u regionu.

Ružić je rekao da Memorandum, koji je potpisan u ponedeljak, stvara odlične uslove za ostvarivanje saradnje u oblasti nauke i obrazovanja između dve zemlje i nastavak je uspešne saradnje Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković“ (IBIS S) i Šangajskog instituta Materija medika, Kineske akademije nauka.

Naveo je da je značaj Memoranduma još veći kada se znaju da su njegovi ciljevi ispitivanja prirodnih lekova i bezbednosti hrane, razmena istraživača i saradnja u oblasti naučnog istraživanja i otkrivanja novih lekova.

“Iako u svetu ima već oko 50 ovakvih laboratorija, ovo je prva takva laboratorija u Srbiji i jedina u regionu, pa je ona podstrek za dalju naučnu saradnju”, rekao je Ružić.

Naveo je i da je formiranje laboratorije od značaja za Srbiju i balkanski region i veliki korak u jačanju saradnje Kine i Srbije.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja učiniće sve da se kroz Memorandum promovišu i podstiču programi upisa, odnosno odlazak studenata na master i doktorske studije na Šangajski institut, organizovanje letnjih kampova za studente iz Kine i Srbije, programi obuka i razmena studenata i istraživača, kao i drugi oblici saradnje u oblasti visokog obrazovanja i nauke.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More