Jugo je automobil sa najlošijom reputacijom u Americi, ali mu raste cena (VIDEO)

Foto: Printscreen Youtube
182

Nekad jedan od najjeftinijih i najomraženijih modela koje su Amerikanci vozili, Yugo danas postaje kolekcionarski automobil u toj zemlji.

Vlasnici najpoznatijeg jugoslovenskog automobila govorili su za Njujork tajms, a iskustva su začuđujuće pozitivna!

“Pronaći ćete ljude kojima se Yugo sviđa zbog njegove opskurnosti, samo zbog posedovanja nevoljenog”, izjavila je Valeri Hansen, koja restaurira model iz 1984. godine, uvezen u SAD još pre nego što je prodaja započela.

“Volt Dizni” pušta potpuno vakcinisane goste u Diznilende bez maski, ova pravila će važiti

 

Jedan od razloga zašto su ga neki vlasnici zavoleli je to što se može popraviti “pomoću štapa i kanapa”, a to je dobro, jer je Yugu potrebna redovna mehaničarska pažnja.

Uz to, neki smatraju da automobil nije zaslužio šale i kritike.

“Uvek ću imati osećaj da je Džej Leno lično ‘ubio’ ovaj automobil. Niko ne voli da poseduje nešto što je predmet sprdnje”, objasnio je Stiv Moskovic, bivši prodavac Yuga.

“Leno je redovno izvrgavao ruglu mali hečbek u svojoj emisiji ‘Tonight Show'”, kaže on.

Međutim, činjenica koja se često zaboravlja je da je Zastava dobro poslovala u svojoj zemlji. Proizvedeno je gotovo 800.000 primeraka Yuga, a u ponudi je bilo više od 10 različitih verzija.

Uz to, maleni hečbek je nadživeo Jugoslaviju, ostavši na proizvodnoj traci sve do 2008. godine. U zemljama nastalim raspadom države, Yugo je i dalje uobičajen prizor.

Jasno je da nije bio automobil vrhunskog kvaliteta, ali nikad nije ni ciljao premijum segment.

U Americi nije uspeo jer nikada nije bio dizajniran za 12-satno putovanje kroz teksaške pustinje, isto kao ni originalni Mini koji se iz istog razloga kratko prodavao u SAD.

Ponosni vozači koji su svoja iskustva podelili u Njujork tajmsu jednoglasno su se složili da Yugo nikad nije bio toliko loš, koliko je imao lošu reputaciju.

U poslednje vreme, vrednost mu je u SAD čak počela rasti. Prošle godine je jedan primerak iz 1988. godine prodat na aukcijskoj platformi Cars & Bids za 6.100 američkih dolara (5.000 evra).

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More