“Trenutno imamo povoljnu situaciju”: Nemačka ukida pravilo koje obavezuje da kompanije dozvole rad od kuće

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Probst
131

Nemačka neće produžiti krajem juna pravilo koje obavezuje kompanije da dozvole zaposlenima rad od kuće zbog pandemije korona virusa, izjavio je danas Helge Braun, šef kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel.

Budući da broj zaraženih korona virusom tone, pravilo o radu od kuće ne treba produžiti 30. juna, kada ističe važenje vanrednog zakona koji je regulisao ovu oblast za vreme lokdauna, rekao je Braun za nedeljnik VirčaftsVohe.

“Vanredna mera u ovom trenutku neće biti produžena jer trenutno imamo povoljnu situaciju”, naveo je on, a prenosi Rojters.

Nemačka je postepeno ukidala mere zaključavanja tokom poslednjih šest nedelja kako je broj infekcija opadao.

Nakon što je u januaru prvi put uvela obavezu kompanija da dozvole rad od kuće, to pravilo je uneto u zakon o “vanrednom zaustavljanju”, koji omogućava vladi da uvede mere zaključavanja ako zaraza pređe određene granice.

Braun je dodao da će pomenuto pravilo o radu od kuće možda morati ponovo da se primeni na jesen, u zavisnosti od napretka vakcinacije i širenja novih varijanti virusa.

Pojedini nemački zvaničnici su predložili da se pravilo o “kućnom ofisu” produži, a ministar rada Hubertus Hajl je u aprilu rekao da se radi na zakonu koji zaposlenima daje pravo da rade od kuće čak i kada korona kriza bude završena.

U jeku trećeg talasa pandemije u martu, gotovo trećina zaposlenih u Nemačkoj je barem neko vreme radila od kuće, ali je taj procenat pao u maju na 31 posto, prema ekonomskom institutu IFO.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa danas je porastao za 1.455 novozaraženih na 3.717.625 osoba, što je upola manje od rasta broja slučajeva pre nedelju dana. Broj preminulih od kovida porastao je danas za 137 osoba na 90.074, navodi britanska agencija.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More