Detalji istorijskog susret Bajdena i Putina koji je ceo svet čekao: Pokloni, klimanje glavom, zajedničke izjave (FOTO)

Foto: Tanjug/ Peter Klaunzer/Swiss Federal Office of Foreign Affairs via AP
84

Američki predsednik Džo Bajden sastao se danas sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u vili La Granž u Ženevi, što je njihov prvi susret oči u oči otkako je Amerikanac inaugurisan za predsednika.

Bajden je na početku konferencije rekao ovo je bio dug dan za sve.

“Upravo sam završio poslednji sastanak na ovom putovanju. Puno se prašine podiglo oko ovog sastanka. Ne postoji bolji način za dijalog osim licem u lice”, rekao je Bajden. On je dodao da Putin i on dele zajedničku odgovornost oko uspostavljanja stabilnih odnosa. Bajden je naglasio da će nastaviti da insistira na poštovanju ljudskih prava, što je bila i jedna od glavnih tema samita. Inače, nijedan ruski medij nije pozvan na Bajdenovu konferenciju za štampu, dok su za konferenciju ruskog predsednika Vladimira Putina bili pozvani brojni američki mediji.

On je dodao da Putin i on dele zajedničku odgovornost oko uspostavljanja stabilnih odnosa dve jake zemlje.

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je na pres konferenciji posle sastanka sa Putinom da njegova agenda nije protiv Rusije, već je za američki narod.

Rojters navodi da je Bajden nešto posle 17 časova napustio vilu La Granž, u kojoj je samit održan, i da je tom prilikom pokazao podignut palac, a zatim ušao u automobil.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Probst

Zajednička izjava Putina i Bajdena: Nikada ne sme doći do nuklearnog rata

Nakon razgovara u Ženevi, predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džo Bajden dali su zajedničku izjavu posvećenu pitanjima strateške stabilnosti.

Lideri su istakli da nikada ne sme doći do nuklearnog rata, kao i da u njemu ne bi bilo pobednika.

“Rusija i Sjedinjene Američke Države pokazale su da su čak i u vreme napetosti u stanju da napreduju u ostvarivanju zajedničkih ciljeva kako bi se osigurala predvidljivost u strateškoj sferi, smanjili rizici oružanih sukoba i pretnje nuklearnim ratom”, navodi se u dokumentu.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Bajdenovo klimanje glavom

Bela kuća je saopštila danas da američki predsednik Džozef Bajden nije sugerisao novinarima da veruje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu svojom reakcijom na novinarsko pitanje u Ženevi.

Na početku samita u Ženevi, Bajden je sugerisao da može da veruje na reč Putinu, klimajući glavom na pitanje novinara da li se Putinu može verovati.

Direktorka za komunikacije Kejt Bedingfild izjavila je kasnije da je u tom trenutku došlo do haotične prepirke i da su novinari vikali jedni na druge.

Ona tvrdi da Bajden nije odgovorio na pitanje novinara da li veruje Putinu.

Bedingfildova je rekla da je Bajden klimnuo glavom u pravcu novinara.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Markus Schreiber

Bajdenova sekretarka za štampu Džen Psaki je kasnije rekla da predsednik SAD nije odgovarao ni na jedno pitanje ili bilo šta drugo osim na haos.

– Tokom haotičene konferencije za novinare otvorene za sve, kada su međusobno uzvikivali pitanja, predsednik je klimnuo glavom u pravcu medija. Nije odgovarao ni na jedno pitanje ili bilo šta drugo osim na haos – navela je Psaki u saopštenju, preneo je britanski list “Gardijan”.

 

Razgovori o kontroli naoružanja
Predsednik SAD DŽozef Bajden izjavio je danas da su on i predsednik Rusije Vladimir Putin detaljno razgovarali o narednim koracima koje bi dve zemlje trebalo da preduzmu o merama kontrole naoružanja kako bi smanjile rizik od izbijanja rata.

Na konferenciji za novinare, Bajden je rekao da to znači da će se diplomate i vojni eksperti iz obe zemlje sastati u okviru onoga što je nazvao dijalogom strateške stabilnosti kako bi postavili temelje za buduće mere kontrole naoružanja i smanjenja rizika, preneo je AP.

On nije rekao kada će razgovori početi.

Ideja je da se razradi način za pripremu pregovora o sporazumu o kontroli naoružanja koji bi nasledio sporazum NoviSTART koji ističe 2026. godine.

Putin: Rusija ne izvodi vežbe u blizini granica SAD

Rusija ne sprovodi nikakve vojne vežbe u blizini granica SAD, dok ih Amerikanci trenutno izvode u blizini ruskih granica, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin nakon sastanka sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Ženevi.

“Što se tiče vežbi, mi ih izvodimo na našoj teritoriji kao što SAD izvode mnoge vežbe na svojoj teritoriji”, rekao je Putin i dodao da Rusija ne izvodi vežbe takom što približava opremu i ljudstvo državnim granicama SAD, preneo je Tas s.

“Nažalost, naši američki partneri to rade upravo sada”, upozorio je Putin.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Patrick Semansky
On je kazao i da je predlog Kijeva u vezi sa primopredajom granične kontrole pre izbora u Donbasu u suprotnosti sa odredbama protokola Minsk-2.

“Ne morate biti pravnik sa specijalnim obrazovanjem da biste shvatili da ovaj (predlog Kijeva) nema nikakve veze sa sporazumima iz Minska, on je potpuno u suprotnosti sa sporazumima iz Minska”, kazao je ruski predsednik.

Bajden poklonio Putinu naočare i skulpturu bizona

Američki predsednik Džozef Bajden dao je danas predsedniku Rusije Vladimiru Putinu dva poklona koja predstavljaju američku kulturu tokom samita u Ženevi, saopštila je Bela kuća.

Kako se navodi se u saopštenju, Bajden je poklonio Putinu par naočara kompanije Rendolf SAD i kristalnu skulpturu američkog bizona, preneo je birtanski list “Gardijan”.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Patrick Semansky

Američi predsednik se često fotografiše sa naočarima za sunce dok putuje, naveo je list.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More