U Predstavničkom domu Kongresa izglasali uvođenje novog saveznog praznika-Džuntint

Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II, File
71

U Predstavničkom domu američkog Kongresa, velikom vehinom republikanci i demokrate izglasali su uvođenje novog saveznog praznika, 19. juna, u spomen na oslobađanje poslednjih robova u Teksasu 1865. godine.

Kongres je juče potvrdio zakonski predlog o novom saveznom državnom prazniku s 415 glasova za i samo 14 protiv, dok je dan ranije on jednoglasno odobren u Senatu, a očekuje se da ga predsednik SAD Džozef Bajden danas u Beloj kući potpiše, prenosi Rojters.

Predsednik Abraham Linkoln je 1. januara 1863. doneo zakon, Proglas o emancipaciji kojim su svi robovi oslobođeni, ali tokom Američkog građanskog rata (1861. – 1865.) ropstvo je još trajalo u državama Konfederacije.

General Konfederacije Robert Li potpisao je predaju 9. aprila 1865, a 19. juna 1865. godine vojska severnih država ulazi u Teksas, kada general Unije Gordon Grendžer čita dokument u gradu Galvestonu i donosi radosnu vest kojim se sprovodi ovaj zakon i pored otpora robovlasnika.

Džuntint, (na engleskom kombinacija meseca juna i broja devetnaest (June/Nineteenth), 19. juni, već je ranije ozvaničen u nekim američkim saveznim državama, uključujući Teksas, koji ga je zvanično proglasio 1980. godine, ali do sada nije bio i nacionalni praznik.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More