Šta je glumac Leonardo di Kaprio poručio VLADI FBiH?! Tiče se MHE, a ženama iz Bosne je poslao posebnu ČESTITKU!

Evo šta je proslavljeni glumac poručio BiH!

Foto: youtube/printscreen
56

Glumac Leonardro di Kaprio čestitao je ženama Kruščice u FBiH, koje su dobitnice ovogodišnjeg “Zelenog Nobela” za borbu za spas reka d izgradnje mini-hidrocentrala i posebno se obratio Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima.

“Čestitam hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine na osvajanju prestižne nagrade za zaštitu okoline i neumornu borbu za spas njihove reke od malih hidroelektrana, dok se suočava s oružanim policijskim napadom, zastrašivanjem i pretnjama”, napisao je Di Kaprio.

Ova, kako kaže, pobeda “Žena” dolazi usled globalne aktivističke kampanje za zabranu gradnje novih malih hidroelektrana u BiH.

Smatra da to, međutim, nije dovoljno da bi 240 reka bilo spašeno od betonskih cevi.

Zbog toga je poručio Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima da se aktiviraju i donesu zakone koji su potrebni kako bi se zaštitile reke.

“Sada je ključno da parlament Federacije BiH usvoji Zakon o električnoj energiji koji je na čekanju i da trajno zabrani izgradnju stotina planiranih malih hidroenergetskih projekata i revidira sve aktivne dozvole, od kojih su mnoge izdate nezakonito. Globalna zaštitarska zajednica poziva Dom naroda FBiH na čelu s Tomislavom Martinovićem da odmah krene u akciju, predstavi nacrt zakona delegatima i očuva dragocene bosanske reke”, naveo je u pismu Di Kaprio, preneo je sarajevski portal Klix.

Ovaj prolavljeni američki glumac se i prošlog oktobra oglasio povodom zabrane gradnje malih hidroelektrana, kada je javno podržao proteste koji su održavani širom države.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More