Korona brojke stagniraju! Pozitivno 135 ljudi, petoro preminulo

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
65

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.187 osoba, od kojih je 135 pozitivno, dok je, nažalost, pet osoba preminulo. Na respiratorima je 16 osoba.

Podsetimo, juče je na korona virus testirano 9.353 osoba, od kojih je pozitivno 160. Preminule su 4 osobe, dok je na respiratorima bilo 19 pacijenta.

Moguće je da ćemo do druge polovine jula odlučiti da vakcinisani ne treba da nose maske. Da bi se to i desilo, mora više od 50 odsto punoletnih građana Srbije da bude vakcinisano, kaže za Kurir prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba za borbu protiv kovida 19. Naš poznati epidemiolog podseća da su zasad samo u Izraelu ukinuli obavezu nošenja maski, uz neka manja ograničenja, poput domova za stare ili socijalnih ustanova gde ima nevakcinisanih ili onih koji nisu preležali koronu.

Ipak korona iscurila iz kineske laboratorije?

– Izrael je ukinuo obavezu nošenja maski u zatvorenom, što je bila jedina velika mera. Ali Izrael je vakcinisao ogroman broj ljudi. I u nekim državama SAD postoji preporuka da u zatvorenom kompletno vakcinisani ne nose maske. Međutim, maske će kod nas morati da budu obavezne za sve u zatvorenom jer nismo prešli cifru od 50 odsto kompletno vakcinisane punoletne populacije, a što smo smatrali da ćemo do sada učiniti. Do druge polovine jula vrlo je moguće da ćemo to uspeti i da će vakcinisani skinuti maske – ističe Tiodorović.

Prof. Tiodorović ne očekuje porast broja novozaraženih pre kraja septembra ili oktobra:

– A kako će nam tada zaista biti, zavisi od toga koliko ćemo imati vakcinisanih i koliko ćemo se pridržavati mera – maska, distanca i dezinfekcija, koje su i dalje na snazi. Pa ćemo na jesen videti koliko smo spremi, kada ljudi mnogo više budu u zatvorenom. Svakako, ne očekujem porast kao prošle godine, jer lane nismo imali vakcine.

Iako su protivepidemijske mere drastično popuštene, on ne očekuje povećanje broja zaraženih u narednom periodu.

Izvor Kurir
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More