“Nemačka bi mogla dobro da pregura ZIMU”, broj novozaraženih opada, ali jedan podatak ZABRINJAVA!

Postoji i ova opasnost za NEMAČKU!

Foto: Tanjug (Stefanie Loos/Pool via AP)
80

Broj novih infekcija u Nemačkoj zadržava se na niskom nivou s trendom pada. U poslednja 24 časa Institut Robert Koh (RKI) prijavio je 1.330 novih infekcija. Poređenja radi, pre nedelju dana taj broj je bio 3.187, piše DW.

Opada takođe i sedmodnevna incidencija i sada ima 11,6 zaraženih na 100.000 stanovnika. Juče je ta vrednost bila 13,2, a pre nedelju dana 19,3. U čitavoj Nemačkoj je u roku od 24 sata zabeleženo 105 novih smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa kovidom 19.

No, iako su brojke u ovom trenutku u Nemačkoj male, opasnost preti od širenja delta-mutacije korona-virusa koji je prvi put otkriven u Indiji. Prema podacima RKI, udeo delta-mutacije u novim infekcijama znatno se povećao u roku od nedelju dana i sada iznosi 6,2 procenta. Pre nedelju dana je bio 3,7 odsto.

– Moramo da budemo spremni na to da ta mutacija može da prevlada – upozorava fizičar Dirk Brokman sa Instituta za biologiju berlinskog univerziteta Humbolt.

Mutacija koja se za sada najčešće javlja u svetu je alfa-mutacija (B.1.1.7) koja je prvo otkrivena u Velikoj Britaniji. Nje ima 86 procenata, ali i njen udeo polako opada. Druge mutacije virusa, beta i gama, ne igraju neku veliku ulogu na svetskom nivou.

Imunolog iz Dortmunda Karsten Vacl smatra da porast broja slučajeva sa delta-mutacijom virusa nije znak da dolazi četvrti talas zaraze.

– Ipak, moramo pripaziti da incidencija ponovo ne poraste zbog nepromišljenog popuštanja mera – napisao je Vacl na Tviteru.

Na osnovu manjih registrovanih podataka, Vacl procenjuje da je udeo delta-mutacije u Nemačkoj u ovom trenutku iznad deset odsto. To je i dalje malo u poređenju s Velikom Britanijom gde se poslednjih nedelja moglo videti koliko brzo delta-mutacija može da pogorša situaciju, bez obzira na prilično poodmaklu kampanju vakcinacije.

“Zabrinjavajuće zarazna” mutacija

Delta-mutacija je u Velikoj Britaniji otkrivena u aprilu, i najvećim delom su je u zemlju donele osobe koje su doputovale iz Indije. Oni su u zemlju stigli pre nego što je britanska vlada Indiju stavila na takozvanu „crvenu listu“, s obaveznim desetodnevnim karantinom.

Kada je britanska zdravstvena služba početkom maja mutaciju okarakterisala kao „zabrinjavajuće zaraznu“, delta-mutacija je već bila zabeležena u oko četvrtini slučajeva. Već sredinom maja ona je po broju slučajeva premašila alfa-mutaciju. Samo dve nedelje kasnije beleže se skoro isključivo delta-slučajevi.

U ovom trenutku incidencija u Velikoj Britaniji je oko 70 infekcija na 100.000 stanovnika u roku od nedelju dana. Pre toga je nedeljama bila oko 20. Incidencija se dakle veoma brzo povećava, iako je u međuvremenu više od 57 odsto odraslih stanovnika Velike Britanije vakcinisano.
Dočekati zimu sa više od 80 odsto vakcinisanih

Stručnjaci upozoravaju da je delta-mutacija znatno opasnija i zaraznija od dosadašnjih mutacija. Od nje su samo relativno dobro zaštićeni ljudi koji su primili obe doze vakcine. Stručnjak za zdravlje nemačkog SPD, Karl Lauterbah je za televiziju RBB izjavio da očekuje da delta-mutacija na jesen izazove znatno više infekcija.

Imunolog iz Dortmunda Vacl je ipak optimističniji i kaže da bi s dobrom stopom vakcinacije – više od 80 odsto do jeseni – Nemačka mogla dobro da pregura zimu.

Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More