Otkrivena nova vrsta u zoo vrtu u Beču

Foto: Daniel Zupanac
97

Nove vrste životinja se obično otkrivaju na ekspedicijama u neistraženim šumama ili na dnu okeana. Međutim zoološki vrt Šenbrun u Beču je saopštio da je morski biolog otkrio novu vrstu rakova u njihovom morskom akvarijumu i u filterskom postrojenju terarijuma.


Foto: Helmut Goldammer

„Već godinama gledamo kako ti rakovi plivaju u vodi kada kontrolišemo bazene ili hranimo ribe. Uglavnom se kreću u jatima, veličine su do 6,1 milimetar i značajno su se namnožili“, objašnjava Anton Vajsenbaher rukovodilac zoološkog odeljenja u Šenbrunu.

Foto: Daniel Zupanac

Nedeljama su se vršila istraživanja rakova pod mikroskopom. Svaki deo tela upoređen je sa 107 srodnih vrsta rakova. Upadljive razlike u broju, dužini i debljini segemnata doveli su do zaključka da je u pitanju nova vrsta koja je dobila naziv po mestu pronalaska „Heteromysis schoenbrunnensis“. Rakovi vervatno potiču iz Indo-Pacifika i dospeli su u bečki zoološki vrt pre 20 godina kada se uređivao morski akvarijum.

Foto: Helmut Goldammer

Ovo je druga vrsta životinja koja je otkrivena u Šenbrunu. Naučnici su 2010. godine otkrili novu vrstu tropskog puža sa Bornea koji je dobio naziv po tadašnjem zameniku direktora zoološkog vrta, Haraldu Švemeru, „Schwammeria“.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More