Grčka menja uslove za ulazak u zemlju! Dovoljan i negativan antigenski test, i Srbija na zelenoj listi?

Foto: Tanjug/ AP Photo/Petros Giannakouris
112

Komisija epidemiologa pri grčkom Ministarstvu zdravlja odlučila je da uvede određene izmene prilikom ulaska u tu zemlju, te će kako navode Grčki mediji mogući datum promene uslova ulaska biti 21. jun u 6h po lokalnom vremenu.

Državljani zemalja sa zelene liste EU, u koje spada i Srbija, u Grčku će moći da uđu i uz negativan antigenski test.

Kako B92.net nezvanično saznaje u diplomatskim krugovima , 21. jun bi mogao da bude datum promene uslova ulaska na grčkoj granici.

Na konferenciji za štampu je takođe najavljeno da će odluka važiti od ponedeljka, 21. juna.

Evropska unija vratila je u sredu Srbiju na zelenu listu. Nove mere u Grčkoj stupiće na snagu nakon objavljivanja u službenom glasniku.

Ana Nikolić, koja godinama radi i živi u Grčkoj kazala je za naš portal da bi odluka trebalo da važi od 21. juna kao i da se spominje 19. jun kao mogući datum, ali da još ništa nije zvanično.

“Još uvek nisu navedene konkretne zemlje, ali pošto smo i mi na zelenoj listi trebalo bi da važi i za nas”, kazala je ona u razgovoru za B92.net. Što se tiče testova iz privatnih laboratorija, još uvek nije sigurno na koji način i da li će se oni priznavati:

“Ne verujemo da će Grci priznavati testove iz privatnih laboratorija, ali pre svega zato što to kod nas nije rešeno u smislu da rezultati iz privatnih laboratorija idu direktno na zeleni sertifikat”, kazala je Nikolić.

Turisti, kako kaže, pristižu polako, a počinju da se stvaraju i gužve na granicama.

“Daleko je to još uvek od onog broja turista koji je inače u ovom periodu. Sto se tiče poziva, rezerviše se uveliko, radimo punim kapacitetom, a kada se zvanično objavi mogućnost putovanja sa antigenskim testom i bez testiranja za decu do 12. godina onda će tek biti posla”, optimistična je ona.

Matić:Vraćanje SRB na zelenu listu uticaće na zemlje EU

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da će odluka Brisela da Srbiju vrati na zelenu listu epidemijski bezbednih zemalja uticati i na druge evropske zemlje da donesu slične odluke i značajno olakšaju putovanja, kako naših građana u te zemlje, ali isto tako i njihovih građana u Srbiju.

Srbija je ponovo na zelenoj listi Brisela, kada je reč o epidemiološkoj situaciji, što znači da naši građani posle gotovo godinu dana mogu da putuju u države EU, a ministarka Matić je na RTS rekla da je najvažnije to da nas je Unija prepoznala kao sigurnu, bezbednu zemlju i destinaciju.

“Ova odluka će početi da se primenjuje uskoro. Za nas je zapravo najvažnije da nas je EU prepoznala kao sigurnu, bezbednu zemlju i destinaciju i to je bila potvrda pre svega, jedne zaista dobre politike koju je ova država na čelu sa njenim rukovodstvom – predsednikom, premijerkom, Ministrstvom zdravlja i svim lekarima vodilo u proteklom periodu”, navela je Matić.

Smatra da je ta odluka za nas značajna i politički, a i praktično, jer odmah vidimo posle te odluke Brisela da slede potezi zemalja članica.

“Možemo očekivati da će sada, ne samo Grčka, već i mnoge druge evropske zemlje donositi slične odluke kojima će značajno olakšavati putovanje, kako naših građana u te zemlje, ali isto tako i njihovih građana u Srbiju”, kaže Matić.

Povodom odluke Grčke o promeni pravila za ulazak u zemlju, Matić navodi da će ta odluka uskoro početi da se primenjuje.

“Što se tiče ulaska u Grčku vi znate da je veliki problem bio PCR test za decu stariju od šest godina, zato što su tradicionalno turisti iz Srbije koji putuju u Grčku porodice sa decom. Takođe, mi smo imali veliki problem sa zamenskim putovanjima 220.000 aranžmana, 85 odsto njih je bilo upravo za Grčku u 2020. što znači da je sada pravo vreme da se ta zamenska putovanja iskoriste”, rekla je ministarka.

Ona je, međutim, navela da je ljudima bilo izuzetno skupo da sa dvoje, troje dece placaju PCR testiranje i ovo sada zapravo omogućava da deca do 12 godina mogu bez ikakvih PCR testova da putuju, a od 12 godina već se priznaje i brzi antigenski test.

“To je sve zahvaljujući odluci Brisela da smo na zelenoj listi”, objašnjava ministarka.

Apelovala je na sve građane Srbije koji planiraju odmor u Grčkoj da se pre polaska raspitaju da li je nova odluka stupila na snagu, jer je za to, kako kaže, potrebno određeno vreme.

“Molim sve naše gradane da pre nego što krenu na put uvek provere, jer je sad potrebno neko vreme da stupi na snagu ta odluka, da se objavi u određenom Službenom glasniku i da obrate samo pažnju vezano za datum kada nameravaju da putuju da li je odluka već stupila na snagu”, navela Matić.

 

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More