Burno u Crnoj Gori posle izglasane Rezolucije o genocidu u Srebrenici: “Izvinjavam se Srbiji i srpskom narodu”

Foto: Skupština Crne Gore
70

U skupštini Crne Gore sinoć je izglasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Rezolicija je usvojena sa 55 glasova za, protiv je bilo 19 poslanika, a udržanih 7.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić smenjen je u Skupštini Crne Gore, nakon čega je Demokratski front najavio bojkot parlamenta.

– Ja sam napravio grešku i imam pravo da je ispravim, da sam znao da će moj izbor biti doveden u ovakvu situaciju, birao bih nekog kao što je Momo Koprivica – rekao je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić o svom zahtevu za razrešenje ministra pravde Vladimira Leposavića.

FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

Šta podrazumeva Rezolucija?

Usvajanjem Rezolucije o Srebrenici Skupština Crne Gore je potvrdila da se na tom prostoru tokom proteklog rata dogodio “genocid” na, kako se navodi u dokumentu, tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata, a u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

Rezolucijom se zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje “genocida u Srebrenici”.

Tim skupštinskim dokumentom, donetim na inicijativu Bošnjačke stranke, višegodišnjeg koalicionog partnera u vlasti DPS-a Mila Ðukanovića, 11. jul je proglašen Danom sećanje na žrtve Srebrenice.

Njome se takođe pozivaju nadležne institucije na sprovodenje istraga i procesuiranja optuzenih za, kako se navodi, “genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti”.

Rezolucijom je izraženo saosećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i “poziva sve susedne države da nastave da obezbeđuju pravdu i dugoročnu podrsku preživelima”.

Kao razlozi za donošenje ove rezolucije navedene su pravosnažne presude Haskog tribunala i Medunarodnog suda pravde, kojima je, kako se navodi, “utvrdeno da je u Srebrenici jula 1995. godine izvrsen genocid sa preko 8.000 ubijenih bosnjackih civila, kao i na osnovu usvojenih Rezolucija u Evropskom parlamentu i Kongresu Sjedinjenih Američkih Država kojima se osuđuje genocid počinjen u Srebrenici”.

U obrazloženju se navodi da usvajanjem ove rezolucije, Crna Gora kao punopravna članica NATO-a, pokazuje posvecenost evropskim i evroatlantskim vrednostima, čime jasno potvrduje da je “lider u regionu na planu promovisanja demokratskih vrednosti, ljudskih prava i temeljnih sloboda i suživota, kao najvecih vrednosti društva”.

DPS prekinuo bojkot da bi podržao smenu Leposavića

Poslanici najuticajnijeg opozicionog DPS Mila Ðukanovića prekinule su sinoć bojkot parlamenta i ušle na sednicu skupštine u trenutku kada su na devnom redu bili amandmani na predlog rezolucije o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici.
Novu rezoluciju o Srebrenici podnela je Bošnjačka stranka, uz podršku grupe opozicionih poslanika.

Foto: Youtube/printscreen

Knežević:Osećam sramotu, Krivokapić ne može da ostane

Poslanik i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević izjavio je da oseća sramotu nakon što je crnogorski parlament u četvrtak izglasao rezoluciju o Srebrenici i smenio ministra pravde Vladimira Leposavića i smatra da Zdravko Krivokapić ne može više da bude premijer.

Građani koji su 30. avgusta glasali za promene u Crnoj Gori sigurno nisu mogli da veruju da će devet meseci nakon toga delovi parlamentarne većine, Demokratska Crna Gora, URA Dritana Abazovića i Zdravko Krivokapić zajedno sa Demokratskom parijom socijalista (DPS) proglasiti Srbiju i srpski narod za genocidan, poručio je Krivokapić u razgovoru za TV Prva.

On je rekao i da, iako je glasao protiv te rezolucije, oseća izvesnu vrstu sramote i da želi da se izvini Srbiji i srpskom narodu jer smatra da jučerašnja odluka parlamenta nije stav većinske Crne Gore, a da se njom praktično vratio na vlast Milo Ðukanović i njegova ideologija.

Knežević je naglasio da su premijeru Krivokapiću još pre glasanja poručili da ako rezolucija o Srebrenici i smena ministra Leposavića budu izglasani zajedno sa DPS-om, on više neće imati podršku DF-a i da ga više neće ni formalno smatrati za premijera.

Poslanici DF-a su juče napustili parlament , a svojim koalicionim partnerima Bečiću i Abazoviću, Knežević je poručio da ako odustanu od pravljenja dogovora sa DPS-om i pokažu spremnost za povratak na izvorne i izborne programske principe postoji mogučnost za obnavljanje odnosa.

Bilo kakvo ucenjivanje i ponižavanje Srbije i srpskog naroda nije više opcija za Kneževića, koji kaže da su mesecima unazad trpeli nacionalna i identitenska i svaka druga poniženja od premijera Krivokapića i njegovih ministara koji povlači pogubne spoljnopolitičke poteze, a jučerasnjii događaji su kulminacija svega toga.

Lider DF-a se nada da će imati priliku da razgovara sa liderima parlamentarne većine, pre formalnog zahteva za smenu Krivokapića, ali da je stav njegove partije da on svakako ne može da ostane na mestu premijera, pošto je nakon jučerasnjeg glasanja, kako kaže, izgubio savaki legitemitet.

Knežević je naglasio i da je legitimitet predsednika skupštine Alekse Bečića, takođe, upitan pošto je njegova partija zajedno sa DPS-om glasala za rezoluciju.

On nije želeo da spekuliše o mogućim naslednicima Krivokapića, ali je rekao da u parlamentarnoj većini postoji veliki broj ljudi koji bi časno i odgovorno obavljali funkciju premijera.

Ukoliko dogovora ne bude bilo, logičan put su novi izbori koje bi organizovala prelazna vlada, što bi bio poslednji predlog DF-a , pošto je to naša obaveza prema građanima koji su nam dali podršku i poverenje, zaključio je Knežević.

Andrija Mandić: Izdaja

Lider Demokratskog fronta (DF) Andrija Madić kao mogućnost izlaska iz trenutne situacije vidi ili formiranje nove vlade ili prelazne vlade i nove izbore.

Nakon izglasavanja rezolucije o Srebrenici u četvrtak i nepoverenja ministru pravde Vladimiru Leposaviću, Mandić za Tanjug kaže da će Demokratski front tražiti novi koalicioni dogovor, novog premijera ili nove izbore.

Pojašnjavajući najavu poslanika Slavena Radunovića da će DF bojkotovati nadalje parlament, Mandić kaže da u Skupštini Crne Gore više ne postoji parlamentarna većina. Sada je, kaže, potrebno resetovati odnose na dan nakon prošlogodišnjih parlamentarniih izbora, odnosno dan posle 30. avgusta. Istakao je da Zdravko Krivokapić, lider Demokrata Aleksa Bečić i URA Dritan Abazović sada prave dogovore sa Milom Đukanovićem i njegovim DPS-om, čiji je trodecenijski režim poražen na tim izborima i to na, kako je rekao, temama koje duboko dele Crnu Goru.

“Rezoluciju o Srebrenici kakva je sinoć izglasana u crnogorskom parlamentu nema ni Bosna i Hercegovina, ona je na štetu srpskog naroda i Republike Srpske”, kaže Mandić.

Demokratski front, dodao je, pozvavo je koalicione patnere na resetovanje odnosa i novi dogovor za novu većinu.

“Ako ne budemo to mogli da učinimo, onda ćemo formirati prelaznu vladu, prilagoditi izborno zakonodavstvo i sprovesti popis stanovništva, a potom i nove izbore”, rekao je Mandić za Tanjug.

Posle svega, kaže, jasno je, zašto Krivokapić nije hteo da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Od tada, ističe, premijer nema podršku Demokratskog fronta. Lično se, ističe, zalaže za novu vladu bez Krivokapića, kako bi, kako kaže, vratili poverenje narodu.

Podsetio je da su koalicione stranke nakon izbora postigle čvrst dogovor da niko neće saradjivati da DPS-om. „Mi smo tada rekli da DPS treba da bude demontiran, njen predsednik smenjen sa mesta predsednika Crne Gore, da bude uklonjena duboka država koju personifikuje DPS “, rekako je Mandić.

Istakao je da se tada nije moglo ni pretpostavljali da će premijer Zdravko Krivokapić očigledno napraviti neke tajne dilove sa DPS-om, pretpostavlja, kaže, u nekim stranim ambasadama, što je “velika izdaja”.

Krivokapić je, istakao je, krenuo putem bez povratka.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More