“Srbija je pružila ruku prijateljstva”: Revakcinacija stranih državljana na Beogradskom sajmu i u Nišu

FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs
93

Strani državljani koji su krajem marta primili prvu dozu vakcine u Srbiji, ovoga vikenda dolaze po drugu dozu. Tačno u 8 časova na Beogradskom sajmu počela je vakcinacija u halama 3 i 11, a završava se u 17 časova. Produženo radno vreme biće samo tokom vikenda.

Veliki su redovi, a građani koji su došli da prime vakcinu protiv kovida kažu da su uglavnom iz BiH, Severne Makedonije, Ukrajine, piše RTS.RS.

Dr Zoran Bekić, direktor punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu kaže za RTS da je Srbija postala centar vakcinacije u Evropi.

“Čelni ljudi u državi su povukli izuzetan diplomatski potez. Srbija je pružila ruku prijateljstva regiji, izbrisala granice i pokazala da se svi borimo protiv zajedničkog neprijatelja. Krajem marta u Srbiji je vakcinisano više od 22.000 stranih državljana, na Sajmu tada više od 12.000. Od toga je prošlo 12 nedelja i došlo je vreme za revakcinaciju”, navodi Bekić.

Zbog toga će, kao je rekao, na Sajmu drugu dozu vakcine primiti 8.000 stranih državljana, a sutra 5.000.

“Paralelno sa tim teče vakcinacija prvim dozama na Sajmu, isključivo za državljane Srbije, Severne Makedonije i BiH”, navodi Bekić.

“Očekujemo isporuku ‘sputnjika’ u najskorije vreme. Potrebno je bilo koja lična isprava gde postoji broj”, napominje Bekić.

Poslednjih dana se, navodi, na Sajmu najviše vakcinišu strani državljani iz BiH i Severne Makedonije, a u tržnim centrima mladi.

“U tržnim centru ‘Ušće’ od 6. maja do srede je vakcinisano prvim dozama 13.600 lica, a starosna dob je u proseku 40 godina”, kaže Bekić.

Do petka je u Srbiji prvu dozu vakcine primilo više od 44 odsto naših građana, a 40 odsto je dobilo drugu dozu.

“Neophodno je da ubrzamo vakcinaciju da nam se korona ne bi u najtežem obliku vratila na jesen. Poseban apel mladima, nađite vreme, vakcinišite se, vi ste naša snaga i budućnost i Srbija veruje u vas”, zaključio je Bekić.

U Srbiji su prema poslednjem preseku zaražene još 162 osobe, od 9.941 testirane, a od posledica kovida 19 preminulo je pet osoba.

U bolnicama se nalazi 381 pacijent, od kojih je 19 na respiratoru, podaci su sa sajta covid19.rs.

Mikrobiolog i naučnik sa Instituta “Vorvik” Branko Rihtman očekuje da će delta soj koronavirusa (indijski soj) uskoro stići i u Srbiju, što bi moglo da poveća broj zaraženih.

“Dolazak delta soja u Srbiju i zemlje regiona je pitanje vremena, kao i skok broja zaraženih. Treba znati da se delta soj širi oko 50 odsto brže nego britanski, tako da sve te stvari idu u prilog tome da će broj zaraženih rasti”, upozorava Rihtman.

Pre četiri dana Krizni štab je predložio, a Vlada odobrila, popuštanje protivepidemijskih mera, pa je ovo prvi vikend u kojem će bašte kafića i restorana raditi bez ograničenja, uz muziku.

Revakcinacija privrednika BiH i Makedonije u BGD i Nišu

Na Beogradskom sajmu i u niškoj hali Čair danas se revakcinišu privrednici iz regiona Zapadnog Balkana koji su prvu dozu Astra zeneka vakcine primili na tim mestima u Srbiji u martu.

Koordinator Komorskog investicionog foruma za Zapadni Balkan u Privrednoj komori Srbije Marko Mandić podsetio je da danas tačno 12 nedelja tačno od kada su se privrednici regiona krajem marta vakcinisali prvom dozom vakcine Astra Zeneka.

“Vlada Srbije tada je omogućila da se privrednici iz regiona Zapadnog Balkana preko privrednih komora koje sa Privrednom komorom Srbije čine Komorski investicioni forum vakcinišu u Beogradu i Nišu, a danas je u toku revakcinacija”, objasnio je on.

Izrazio je zadovoljstvo što je u međuvremenu masovna vakcinacija započela i širom regiona Zapadnog Balkana, jer u martu to nije bio slučaj.

“Mi se zalaženo da je jedan region – jedna ekonomija. Jer naša privreda uveliko zaviši od kompanija sa kojima sarađuju u regionu. Zajedno izvozimo u EU koja nam je najveći partner. Ukoliko svima nije dobro ni nama neće biti oporavak jednostavan”, istakao je on.

Mandić je pozvao i naše državljane i radnike da se u što većem broju vakcinišu.

“Pozivam i državljanje Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije da dođu u Srbiju da se vakcinišu. Vlada Srbije omogućila je državljanima tih zemalja da se vakcinišu na bilo kom mestu, u bilo koje vreme, i bilo kojom vakcinom u Srbiji”, rekao je on.

Mladenko Trifković iz kompanija AD Luka iz Banjaluke koji se danas revakcinisao zahvalio je privrednim komorama Srbije i BiH koje su omogućile vakcinaciju u Srbiji.

“Danas smo revakcinisani. Hvala medicinskom osoblju, sve je normalno i fino. Narod ne treba da se boji i treba da se odazove pozivima na vakcinaciju”, rekao je on.

Dodao je da je njemu i kolegama vakcinacija dobro došla jer kao radnici na privremenom radu u inostranstvu moraju biti imunizovani.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More