Užas u ITALIJI: Mladu SAMOHRANU MAJKU zdrobila mašina, ostala na mestu MRTVA!

Nesrećna žena nije ni prošla OBUKU, ovo nije usamljen slučaj u ITALIJI!

Foto: instagram luana dorazio
76

Luana D’Orasio, 23-godišnja samohrana majka iz Italije, početkom maja poginula je na radnom mestu.

Radila je u tekstilnoj fabrici Orditura Luana u Pratu, nedaleko od Firence, prenosi “Telegraf”.

Zdrobila ju je velika mašina i poginula je na licu mesta, a istraga je pokazala da su na kontrolnoj ploči izvađeni osigurači koji bi onemogućili ovakav razvoj događaja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luana D’Orazio (@luanadorazio98)

Nesretna Luana nije bila obučena za rad na ovoj mašini, a objašnjene su joj tek osnovne radnje. Nije prošla obuku, niti je položila ispit o bezbednosti na radnom mestu. U trenutku smrti nije imala zaštitni radni kombinezon, koji je standard.

Istražitelji navode da je bila pripravnica i da je neko morao da je nadzire za vreme rada. Takođe, u njenom ugovoru navedeno je da može da radi samo uz nadgledanje.

Međutim, fabrika nije zaposlila dovoljan broj radnika koji bi trebalo da je nadgledaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luana D’Orazio (@luanadorazio98)

Pod istragom je zasad troje ljudi – Luana Kopini, vlasnica fabrike, njen suprug Daniele Fađi i rukovodilac održavanja Mario Kuzimano.

Luanin slučaj nije jedini. Lokalni mediji javljaju da je pre samo tri meseca na sličan način stradao mladić Luanine dobi.

U drugoj fabrici, Textprint, radnici štrajkuju već mesecima – jednom od njih je mašina otkinula deo prsta.

– Niko nas nije naučio kako se koriste mašine – rekao je.

Sve je eskaliralo kad su nepoznati počinitelji ispred Texprinta letvama isprebijali radnike koji su štrajkovali, pišu Noticie di Prato.

Iz firme se pravdaju.

– Nismo unajmili nikakve ljude, nismo nikome rekli da ih tuku. To su, možda, neki naši radnici izgubili strpljenje – rekli su iz Texprinta.

Prema Tužilaštvu u Pratu, pod vodstvom Đuzepea Nikolozija, Luana D’Oracio ne bi umrla da je firma primenila zakonske mere zaštite.

La Republika piše da je Luanin lik ovekovečen na muralu u rimskoj gradskoj četvrti Pinjeto.

– Luana, tekstilna radnica, 22 godine, ubio ju je kapitalizam. Žrtva je izopačene industrijske logike zasnovane na profitu. Nećemo je zaboraviti – napisali su aktivisti tamošnjeg socijalnog centra na Fejsbuku uz sliku njenog murala.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More