Papa predložio kanonizaciju političara Roberta Šumana, učestvovao u osnivanju moderne Evrope i NATO-a

Foto: Tanjug/ AP Photo/Domenico Stinellis
34

Papa Franja predložio je Roberta Šumana, francuskog državnika i jednog od osnivača moderne Evrope, za sveca.

Ovaj predlog je i priznanje pape Franje Šumanu i jedna od ranih faza u dugom procesu koji vodi ka kanonizaciji ovog francuskog političara za koju se već više decenija zalaže francuski katolički Institut Sveti Benoa, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/ AP photo

U saopštenju Vatikana se navodi da je papa odobrio dekret kojim priznaje herojska dela Šumana koji je preminuo 1963. godine.

Bio je francuski premijer i ministar spoljnih poslova neposredno nakon Drugog svetskog rata i imao je ulogu u osnivanju NATO-a.

Tokom 1950. godine predložen je “Šumanov plan” za ugalj i čelik koji je prerastao u Evropsku ekonomsku zajednicu 1957. godine, a potom i u EU 1993. godine.

Foto: Tanjug/ AP Photo/1950

Šuman je rođen u Luksembrugu, ali je političku karijeru gradio u Francuskoj.

Bio je poslanik demohrišćana u francuskom parlamentu od 1919. godine, a nemački Gestapo ga je uhapsio 1940. godine nakon okupacije Francuske.

Šuman je uspeo da pobegne iz nacističkog zatvora 1942. godine kada se priključio francuskom Pokretu otpora, a posle Drugog svetskog rata bio je na funkcijama ministra spoljnih poslova, finansija i pravde, a od novembra 1947. do septembra 1948. godine bio je na čelu francuske vlade.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More