Francuska ANSM: FAJZER ima “MOGUĆU ULOGU” u pojavi retkih slučajeva UPALE SRCA!

Foto: unsplash
52

Vakcina protiv Covid-19 kompanije Pfizer i BioNTech (njeno malo poznato ime je Comirnati) ima „moguću ulogu“ u pojavi retkih slučajeva upale srca kod mlađih odraslih osoba, saopštila je Nacionalna agencija za bezbednost lekova (ANSM), prenosi RT France.

Odbor za nadzor Nacionalne agencije za bezbednost lekova (ANSM) „zadržava hipotezu o mogućoj ulozi vakcine Comirnati u pojavi miokarditisa“ kod mlađih odraslih osoba, ukazao je 18. juna na svoju nedeljnu tačku praćenja neželjenih efekata anti-Covid vakcina. Prošle nedelje je isti komitet naglasio „potrebu da se nastavi sa nadgledanjem potencijalnog signala“. ANSM je krajem aprila klasifikovao ovaj neželjeni efekat kao „potencijalni signal“ farmakovigilancije vakcine Pfizer/BioNTech nakon prijavljivanja sličnih slučajeva u Izraelu, prenosi portal “Svi Srbi u Parizu”.

Od 29 slučajeva prijavljenih od početka praćenja u Francuskoj, 14 je prihvaćeno „s obzirom na stepen kompletnosti prikupljenih kliničkih podataka“, a za njih devet je kliničko i farmakološko veštačenje zaključilo mogućnost dovođenja u vezi sa vakcinom, detaljno saopštava ANSM. Većina su muškarci (devet od 14), srednja starost 28 godina, velika većina (93%) „se oporavila ili je u procesu oporavka“.

Ukupno je od početka vakcinacije Pfizer/BioNTech analizirano 25.983 slučajeva neželjenih efekata, uglavnom „očekivanih i neozbiljnih“ efekata kao što su bol na mestu uboda ili glavobolja od 32,9 milona doza do 10. juna.

ANSM je već naveo u februaru „potvrđeni signal“ u vezi sa vakcinom firme Pfizer/BioNTech: slučajevi povišenog krvnog pritiska, neposredno nakon vakcinacije ili malo kasnije, kratkog trajanja i povoljnog razvoja.

Ostali neželjeni efekti su „potencijalni signali“ ili se „posmatraju“, uključujući pojavu srčanih aritmija, zona i sindroma aktivacije makrofaga, retke bolesti povezane sa neodgovarajućom stimulacijom ćelija imunološkog sistema.

Za vakcinu AstraZeneca (Vaxzevria), rezervisanu za osobe starije od 55 godina, zabeležena su dva dodatna slučaja atipične tromboze između 4. i 10. juna, predstavljajući profil sličan profilu prethodnih slučajeva (srednja starost 61 godinu, koliko žena toliko i muškaraca), ali nije bilo smrtnih slučajeva.

To dovodi do ukupnog broja ovih atipičnih tromboza u Francuskoj na 52, uključujući 13 smrtnih slučajeva. Analizirano je 18.723 slučaja neželjenih efekata za ovu vakcinu, uglavnom sindroma sličnih gripu, od približno 5,7 miliona doza injekcija u Francuskoj 10. juna. Ove brojke pokazuju manji procenat prijavljenih neželjenih dejstava vakcine Pfizer/BioNTech u odnosu na vakcinu AstraZeneca ali broj osoba koji su imali neželjena dejstva je veći kod onih koji su se vakcinisali vakcinom Pfizer/BioNTech (25.983) u odnosu vakcinisane AstraZeneca vakcinom (18.723)

Izvor Svi Srbi u Parizu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More