U Francuskoj se održava prvi krug lokalnih izbora: Le Pen ili Makron

Foto: Tanjug/ AP Photo/Bob Edme
66

U Francuskoj se danas održavaju lokalni izbori koji će biti test popularnosti liderke desnice Marin Le Pen i njenog umerenijeg imidža, manje od godinu dana pre narednih predsedničkih izbora.

Prvi krug lokalnih izbora dolazi nakon teških godinu i po dana ograničenja, policijskog časa i lokdauna zbog pandemije korone i biće izazov za predsednika Emanuela Makrona, pri čemu projekcije pokazuju da njegova partija neće osvojiti nijedan od 13 regiona kontinentalne Francuske, navodi Rojters.

Liderka desničarskog Nacionalnog zbora Marin le Pen je, prema anketama, rame uz rame s Makronom, prenosi evropski “Politiko”.

Foto: Tanjug/ Christian Hartmann/Pool via AP

Ankete pokazuju da bi odziv na regionalnim izborima mogao da bude na rekordno niskom nivou od oko 40 odsto.

Socijalisti i konzervativni republikanci (LR), koji su dominirali francuskom politikom do poraza 2017. godine, i dalje se dobro drže na regionalnom nivou.

Svako od njih trenutno drži vlast u pet regiona, od ukupno 18.

Prema najnovijim anketama, Nacionalni zbor je u poziciji da osvoji vlast u najmanje jednom regionu, što bi bilo prvi put u istoriji Francuske.

Mnogi u Francuskoj vide regionalno glasanje kao korak ka Jelisejskoj palati za Marin le Pen, koja je 2017. godine izgubila na izborima upravo od Makrona, navodi “Juronjuz”.

Le Pen nije kandidatkinja, ali žestoko vodi kampanju uoči predsedničkih izbora sledeće godine.

Ankete pokazuju da bi na kraju moglo doći do tesne trke između nje i predsednika Emanuela Makrona.

Analitičari smatraju da iako desničari vladaju u svega nekoliko gradova u Francuskoj, upravljati regijom s budžetom od milijardu evra i ovlašćenjima nad školama, transportom i ekonomskim razvojem pružaće legitimitet kakvom se nada Le Pen.

Regija u kojoj imaju najveće šanse je jugoistočna Provansa-Alpe-Azurna obala gde Nacionalni savez predvodi Tjeri Mariani, bivši ministar koji je napustio Republikance.

Drugi krug izbora održaće se  27. juna, osim ako stranke u prvom krugu ne osvoje više od 50 odsto glasova.

Istraživanje od prošle nedelje pokuje je da kandidati Nacionalnog saveza vode u 6 od 13 kontinentalnih regija u prvom krugu, što znači da bi rezultati u nedelju uveče mogli da sugreišu veliku pobedu.

Ipak, zbog taktičkog glasanja protiv Nacionalnog saveza, mogli bi na kraju da izgube sve glasove u drugom krugu, kao što se desilo 2015. godine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More