Festivali, proslave, okupljanja, marševi i parade! Amerika proslavila prvi put novi federalni praznik- Džuntint

Foto: Tanjug/Bettina Hansen/The Seattle Times via AP
36

Širom Sjedinjenih Država održavaju se festivali, proslave, okupljanja, marševi i parade povodom “Džuntinta” – koji se od 2021. prvi put obeležava kao federalni praznik.

“Džuntint” se obeležava i organizovanjem borbe za prava crnaca, čitaju se knjige o Afroameričkoj istoriji i jede u restroranima čiji su vlasnici crnci.

Amerika dobila još jedan praznik: Džuntint slavi dan kada je poslednjim robovima rečeno da su slobodni (FOTO)

 

Postao je federalni praznik pošto je predsednik Džo Bajden potpisao zakon prethodno usvojen u Kongresu po kome će se 19. juna obeležavati dan oslobođenja afroameričkih robova.

Naziv je spoj dve reči na engleskom (June i Nineteen), a poznat je i kao Dan oslobođenja. Tog dana 1865. države na jugu SAD, tadašnje Konferedacije, predale su se u Građanskom ratu i oslobodile sve robove – iako je proklamaciju o njihovom oslobađanju dve godine ranije potpisao predsedik Abraham Linkoln.

“Džuntint” je 1980. postao praznik u Teksasu, odakle su oslobođeni poslednji robovi. Potom je postao praznik u još 48 saveznih država i distriktu Kolumbija.

Sada kada je federalni praznik, to znači da je na nivou celih SAD neradan dan, ali je plaćen.

“Džuntint” je posebno je dobio na značaju u prošloj godini zbog policijskih ubistava Džordža Flojda, Brijane Tejlor, Rejšarda Bruksa i drugih Afroamerikanaca, koji su pokrenuli proteste protiv rasne nejednakosti.

Bajden je, prilikom dolaska na vlast, obećao da će raditi na smanjivanju rasne nejednakosti.

Ali, kritičari kažu da ima još mnogo toga da se radi kako bi nasleđe ropstva potpuno nestalo.

“Važno je da se obeleži Dan oslobođenja i da se svakodnevno ohrabruju Amerikanci da žive sa time da su imali robove. Ali, uvek postoji opasnost da ovakve stvari služe za performans”, kaže profesor afroameričke istroije i ljudskih prava Metju Delmont.

Izvor Serbian Times
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More