Krivokapić za austrijsku agenciju: “Prozapadni kurs Crne Gore nepovratan”, “Crnogorci i Srbi – dva brata od istog oca i majke”

Foto: Tanjug/ AP Photo/Lisa Leutner
71

Posle niza varnica koje “preleću” na relaciji Beograd-Podgorica, kao i među samim crnogorskim političarima, posle usvajana rezoluciju o genocidu u Srebrenici, oglasio se premijer Crne Gore na Tviteru i poručio da su Srbi i Crnogorci braća.

“Crnogorci i Srbi, dva brata od istog oca i majke, jedan se oseća kao Srbin a drugi kao Crnogorac. Prestanimo da razdvajamo braću i okrenimo se zajedničkoj budućnosti i prosperitetu svih nas”, napisao je Krivokapić.

On je naglasio da pre svega treba da budemo ljudi.

Crna Gora teži da postane članica Evropske unije pre kraja 2024. godine, izjavio je danas crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

Crna Gora teži članstvu u EU pre kraja 2024.

U intervjuu za austrijskuj agenciju APA, on je kazao da se nada da će do toga doći u sadašnjem mandatu Evropske komisije.

“Ova vlada želi raditi ubrzanim tempom. Nema vremena za gubljenje”, rekao je Krivokapić, koji je borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala proglasio glavnim prioritetom svoje vlade, prenela je RTCG.

“Najvažnije je da zakon više neće biti selektivan, kao što je to trenutno još uvek slučaj”, rekao je Krivokapić.

Korupciju, kako je naveo Krivokapić, Vlada želi da svede na nulu kako više ne bi bilo “organizovanog kriminala koji je međunarodno umrežen”.

Premijer je, takođe, kritikovao bilans bivše vlasti u pregovorima sa EU.

FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

Pregovori su trajali devet godina za vreme prethodne vlade, “ali osim poslednje dve i po godine, malo smo napredovali”, naveo je Krivokapić.

On je za agenciju APA kazao da je prozapadni kurs Crne Gore nepovratan.

“Crna Gora je apsolutno nezavisna i naša se nezavisnost nikada ne može dovesti u pitanje”, poručio je Krivokapić, kako navodi agencija APA, Beogradu.

Istovremeno je priznao da su odnosi sa Srbijom trenutno nejasni i na neki način neodređeni.

Upitan o non-pejperu koji je nedavno rasplamsao polemike u javnosti na Zapadnom Balkanu, Krivokapić smatra da je vreme za promene granica prošlo.

“Ne možemo promeniti svoju prošlost, ali možemo odrediti svoju sadašnjost i budućnost”, rekao je Krivokapić.

Na pitanje o mogućoj razmeni teritorija radi rešavanja kosovskog pitanja Krivokapić poručuje da je to pitanje između Beograda i Prištine.

“Postoje brojne mogućnosti za dobro rešenje. Međutim, članstvom u EU sve postaje puno lakše jer bi granice unutar Unije nestale. Crna Gora ima dobrosusjedske odnose sa svim zemljama u regiji i nema teritorijalnih sporova”, naglasio je Krivokapić.

Crna Gora je, kako navodi, uzor drugim zemljama u regionu kada je reč o mogućnosti demokratske promene vlasti.

“Možemo im dati nadu da postignu istu stvar”, navodi crnogorski premijer.

Krivokapić je pohvalio autrijskog saveznog kancelara Sebastijana Kurca, koji je u petak bio domaćin sastanka šefova vlada Zapadnog Balkana u Beču.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Francisco Seco, Pool

“Ova nam inicijativa puno znači i stvara zamah”, rekao je premijer. Postojalo je vreme, kako je naveo, “kada su se ljudi pitali hoće li uopšte doći do širenja (EU) na Zapadni Balkan”.

Slovenačko predsedavanje Savetu EU, koje počinje početkom jula, takođe je vrlo važno.

“Za nas je važno da se možemo osloniti na nekoga ko nas poštuje”, rekao je Krivokapić, uz ocenu da je slovenački premijer Janez Janša bio “vrlo dobronameran” i “spreman raditi na tome da Crna Gora postane sledeća država članica EU”.

 

Izvor TTanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More