Ðerlek: Očekujem da Srbija danas pređe 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana; Brojčano prednjače ova tri grada

FOTO: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr
67

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Mirsad Ðerlek očekuje da danas Srbija pređe broj od 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana.

Ðerlek je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je trenutno vakcinisano 49,9 odsto građana i da treba da bude vakcinisano još 6.000.

“To je veliki uspeh Republike Srbije i očekujem da do kraja juna imamo 50 odsto revakcinisanih”, istakao je Ðerlek.

Najviše vacinisanih građana je u Priboju – 60 odsto, Nišu – 59 i Bosilegradu 58 odsto, a najmanje u Tutinu – 14 odsto, Novom Pazaru – 23 odsto i Lajkovcu – 25 odsto.

“Brojčano prednjače Beograd, Novi Sad i Niš, u kojima je ukupno trećina vakcinisanih građana Srbije”, rekao je Ðerlek.

Ðerlek je naveo da je tokom vikenda bilo veliko interesovanje stranaca za vakcinaciju u Srbijji i da je oko 14.000 stranaca primilo vakcinu, najviše iz Severne Makedonije, BiH, Crne Gore i sporadično iz Albanije.

Govoreći o vakcinaciji mladih, državni sekretar je istakao da brojka od 17,3 odsto još nije zadovoljavajuća, ali da je bolja nego pre mesec dana.

“Srbija je pružila ruku prijateljstva”: Revakcinacija stranih državljana na Beogradskom sajmu i u Nišu

Uskoro aplikacija za samoproveru simptoma postkovid sindroma

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek, izjavio je danas da bi za tri nedelje trebalo da bude gotova aplikacija za samoproveru simptoma postkovid sindroma.

Ðerlek je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se pokazuje da veliki broj pacijenata traži pomoć lekara.

Foto: Printscreen RTS.RS

On je naveo da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar zadužio direktora Infektivne klinike Gorana Stevanovića da sa svojim timom napravi medicinski deo upitnika, gde bi se izvršila neka samokontrola, koliko ljudi mogu da sumnjaju na postkovid sindrom.

“Ostaje da se usaglasi sa e-upravom i za tri nedelje bi trebalo da bude dostupno građanima”, istakao je Ðerlek.

On je naveo da je cilj bolja dostupnost građanima, kako bi oni što pre mogli da zakažu pregled kod lekara i dobiju adekvatnu terapiju za postkovid sindrom.

“Imamo veliki broj pacijenata sa mentalnim oštećenjem, a imamo i organska oštećenja”, naveo je Ðerlek.

On je istakao da je savet pacijentima da se obrate izbranom lekaru koji će brzo napraviti anamnezu i odrediti kom specijalisti dalje da se jave za pomoć.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More