U saradnji sa američkom agencijom predstavljeni priručnici medijske pismenosti

foto: Pixabay
72

Priručnici medijske pismenosti za roditelje, javnu upravu i biznise predstavljeni su danas na skupu “Nova pismenost za novo doba” u Narodnoj biblioteci Srbije (NBS).

Organizacija Propulšn je, u partnerstvu s Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), predstavila priručnike koji su rezultat saradnje programa “Nova pismenost” i Ministarstva kulture Srbije, sa ciljem poboljšanje praksi digitalne, medijske i informacione pismenosti.

Otvarajući skup pomoćnica ministarke za informisanje i medije Slavica Trifunović je istakla da smo “u današnjem medijskom okruženju svedoci promena navika publike, kada je u pitanju informisanje, zabava, obrazovanje i kultura”, kao da je “uticaj koji influenseri imaju nesporan”.

NEMAČKI MEDIJI tvrde: “BALKANCI nisu doneli zarazu NEMCIMA”, a za to imaju i DOKAZE!

 

“Kod njih je specifična mogućnost interaktivnosti u realnom vremenu, u odnosu na tradicionalne medije. Ministarstvo se kontinuirano zalaže, i sa međunarodnim razvojnim partnerima strateški radi na medijskoj i informacionoj pismenosti. Zahvalni smo USAID-u i Propulšnu na podršci i saradnji na ovom projektu”, rekla je Trifunović.

Vršilac dužnosti upravnika NBS Vladimir Pištalo je istakao je da i “bibliotekarsko prihvatilo nove trendove i čitaocima omogućilo pristup velikom broju informacija”, čime su se povećale mogućnosti za istraživače.

U ime organizacije Propulšn prisutnima se obratio Darko Soković, direktor programa “Nova pismenost”, koji je istakao da je medijski i digitalni prostor toliko kompleksan da nam treba “najpre duboko teorijsko razumevanje i set praktičnih pristupa da kroz nepregledno obilje sadržaja prokrčimo put”.

“Čovek ovo možda može i da zanemari kad bira sam za sebe, ali kad vaša odgovornost seže do budućnosti nekog mladog bića, nema mesta improvizaciji. Zato smo ponosni što ovoj temi pristupamo sistemski i zajedno s USAID-om, Ministartsvom i drugima nudimo savremen, sveobuhvatan set priručnika koji upravo tretiraju ove probleme”, naglasio je Soković.

Predstavljajući priručnik medijske pismenosti za roditelje, javnu upravu i biznise, menadžer programa “Nova pismenost” Goran Zarić je rekao da se pod “novom pismenošću” podrazumeva čitav set praktičnih veština potrebnih kako bismo informacije koje dolaze do nas kroz različite kanale mogli da obradimo.

“Ako kažemo da je pismenost veština da čitamo i pišemo, onda bi nova pismenost bila da ono što smo pročitali znamo da protumačimo, a ono što smo napisali da razumemo kakve efekte može da ima na onog ko će to pročitano tumačiti. Nova pismenost podrazumeva da možemo da razumemo na koje sve načine informacije kreiraju našu realnost”, objasnio je Zarić.

Profesorka Fakulteta dramskih umetnosti i ekspertkinja za medijsku i informacionu pismenost Ana Martinoli naglasila je da su tradicionalna, digitalna i informaciona pismenost znanja i veštine koje usvajamo ne obavezno u školi, već ih usvajamo svaki dan korišćenjem aplikacija i kanala na medijskom tržištu.

Direktorka Internešenal solušns development, Tak end TiEmAj, Olga Svoboda i student i influenser Mihailo Kocić su potvrdili da stariji mahom koriste Fejsbuk i Instagram, jer im od sadržaja više prija tekst pa ostalo, dok su mlađi na Tik Toku i Instagramu i najvažniji su im video i fotografija.

Skup je završen predavanjem i radionicom “Ti si medij – i šta sad?”, na kojima su influenserima iz regiona eksperti predstavili osnove medijske, informacione i digitalne pismenost, što je uvod za Influens akademiju koju će program “Nova pismenost” organizovati sa najuticajnijim influenserima tokom leta i jeseni.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More