Austriji 3,3 milijarde evra od Evropske unije za železničku mrežu i brzi internet

foto: Printscreen/Youtube
143

Evropska komisija odobrila je plan Austrije za obnovu, na osnovu čega će austrijske vlasti dobiti 3,5 milijarde evra za projekte čije je težsiste izgradnja železničke mreže i brzog interneta, kao i investicije u ekologiju, saopštila je danas u Beču predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Početak isplata se očekuje za julu, pošto pre toga mora još Savet EU da da svoje odobrenje. Fon der Lajen je kazala da austrijski plan za obnovu posle pandemije ispunjava sve kriterijume za dobijanje podrške.

“Plan je ambiciozan, dalekovid. Uz to će doprineti da Austrija izađe snažnija iz krize”, objasnila je ona.

Fon der Lajen je kazala da je EU uopšteno gledano dobro prošla kroz krizu.

“Brzo i odlučno su aktivirani ispravni instrumenti i tako smo sprečili najgore”, rekla je ona. Nakon odobrenja od strane Saveta EU Austrija bi dobila odmah 450 miliona evra, a potom uz predaju dajih dokumenata biće isplaćivana postepeno sredstva do svote od planiranih 3,5 milijardi evra. Inače Austrija je u svom planu “za obnovu i podizanje otpornosti” EU prosledila projekte u vrednosti od 4,5 milijardi evra. Evropska komisija je ocenila da treba odobriti 3,5 milijardi evra.

Fon der Lajen je danas, zajedno sa kancelarom Sebastijanom Kurcom obišla u Beču Institut za kvantnu optiku Austrijske akademije nauka, gde su se obratili medijima.

Kurc je kazao da novac iz Brisela nije nikakav poklon, jer je Austrija neto uplatnica u budžet EU, te da taj novac treba da ojača i učini otpornijom zemlju.

Upitani za razlike i kritike od strane Kurca EU u vezi sa raspodelom vakcina, Fon der Lajen je kazala da je bilo nejednakosti i problema, ali da je sve rešeno komunikacijom.

Kurc je na to istakao da nije kritikovao predsednicu Evropske komisije, već članice Unije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More