Nemački tržišni regulator pokrenuo istragu protiv Epla

foto pixabay
132

Nemački antimonopolski regulator saopštio je danas da je pokrenuo istragu o tome da li Epl zloupotrebljava svoj dominantan položaj na tržištu, nakon sličnih što je poveo slične postupke protiv američkih tehnoloških divova Fejsbuka, Amazona i Gugla.

Pozivajući se na nova pravila u zakonu o zaštiti konkurencije, usmerena naročito na velike digitalne kompanije, nemačka Savezna kancelarija za borbu protiv kartela (FCO) je navela da će u prvoj fazi procenjivati da li Epl ima “najveći značaj širom tržišta”.

“Na osnovu tog početnog postupka, (FCO) namerava da detaljnije proceni konkretne Eplove prakse u eventualnom daljem postupku. S tim u vezi, nadležni organ je primio različite žalbe koje se odnose na potencijalno antikonkurentske prakse”, navedeo je u saopštenju FCO, prenosi Rojters.

Dalje dodaje da je jedna od žalbi potekla od udruženja industrije oglašivača i medija, i da je imala za cilj da se ograniči Eplovo praćenje korisnika putem uvođenja njegovog iOS 14.5 operativnog sistema.

Jedan od portparola Epla je ovim povodom rekao da se raduju što će razgovarati sa FCO o pristupu tržištu i da će “voditi otvoren dijalog o bilo čemu što izaziva njihovu zabrinutost“.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More