Francuski institut u Srbiji slavi 70. rođendan: Saradnja dve države jačala tokom decenija

foto: Pixabay
57

Francuski institut u Srbiji danas proslavlja 70. godišnjicu rada performansima i umetničkim događajima ispred svog sedišta u centru Beograda, a ministarka kulture i informisanja Maja Gojković prisustvovala početku programa u Knez Mihailovoj ulici kada je napomenula da u 2022. godini Srbiju i Francusku očekuje saradnja na jednom od najznačajnijih evropskih projekata: “Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”.

Gojković je istakla da je saradnja između Francuske i Srbije jačala tokom decenija, o čemu na najbolji način svedoči i istorijska poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji 2019. godine.

“Zahvaljujući u velikoj meri i ličnom razumevanju predsednika Vučića i predsednika Makrona o važnosti kulture za naše ukupne odnose, tom prilikom potpisana su dva važna sporazuma – o saradnji u oblasti filma i stripa” napomenula je Gojković.

Prema njenim rečima na prošlonedeljnom sastanku s francuskom ministarkom kulture Rozelin Bašlo Narken u Parizu, obostrano je istaknuto postojanje čvrste osnove za jačanje kulturnih veza.

“Posebno je naglašena saradnja u oblasti filma, koja snažan oslonac ima u Sporazumu o kinematografskoj koprodukciji između vlada Srbije i Francuske. Na sastanku su prepoznate i mogućnosti za širenje saradnje na poljima scenskih umetnosti, kulturnog nasleđa, muzeologije, vizuelne umetnosti, kao i stripa i animacije” istakla je Gojković i dodala da mnoge ustanove kulture i manifestacije iz Srbije dugi niz godina neguju partnerstvo sa Francuskim institutom i svakog marta učestvuju u Mesecu frankofonije.

“Među ovogodišnjim učesnicima bili su i Galerija Matice srpske, Jugoslovenska kinoteka, Narodni muzej u Beogradu, kao i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Kulturni centar Novog Sada” kazala je Gojković.

Kako je navela u 2022. godini Srbiju i Francusku očekuje saradnja na jednom od najznačajnijih evropskih projekata u predstojećem periodu, Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.

“Francuski institut predstavlja značajnog partnera Fondacije Novi Sad 2022 u tom projektu. Dinamičnost i vitalnost Francuskog instituta nakon 70 godina postojanja garancija su da će ta saradnja značajno doprineti promociji i većoj vidljivosti Novog Sada i cele Srbije u Evropi tokom naredne godine. U septembru ove godine u Parizu, uz gradove Kaunas iz Litvanije i Eš iz Luksemburga, predstaviće se Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022” kazala je Gojković.

Žan-Luj Falkoni, ambasador Francuske u Srbiji, povodom obeležavanja ovog jubileja kaže da je i danas kultura francuski zaštitni znak u Srbiji.

“Dinamičnost srpske umetničke i kulturne scene omogućava nam da neprekidno razvijamo našu oduvek bogatu saradnju, o čemu svedoči i nedavni susret Ministarke kulture Srbije sa Ministarkom kulture Francuske, kao i sa brojnim upravnicima muzeja u Parizu, tokom njenog boravka u Francuskoj, prošle nedelje. Francuski institut pokriva širok spektar aktivnosti. Njegov zadatak je da olakša susrete i saradnju” kazao je Falkoni

Kako je naveo rođendan Francuskog instituta obeležavaju i događaji koje će se nizati do kraja godine, kao što je predstojeća izložba posvećena vizuelnim umetnostima, u okviru Oktobarskog salona.

“U septembru će u Institutu biti priređena izložba koja se odnosi na arheološka istraživanja obavljana na antičkom lokalitetu Caričin Grad, u okviru dugogodišnje francusko-srpske saradnje. Partnerstva u oblasti scenskih umetnosti će, takođe, biti obeležena dolaskom koreografkinje Magi Maren (Maguy Marin) u okviru Beogradskog festivala igre, kroz francusko-srpski cirkuski spektakl u okviru festivala Cirkobalkana, kao i gostovanjima dva francuska cirkuska spektakla u okviru BITEF-a” kazao je Falkoni.

Direktor Francuskog instituta Manuel Buaro napomenuo je da je je tokom 70 godina očuvana komunikacija između francuskih i srpskih umetnika.

“Organizovali smo gostovanja brojnih francuskih intelektualaca u Srbiji. Mnogi srpski umetnicu su gostovali u Francuskoj i to je jedna od važnih tekovina našeg instituta” kazao je Buaro.

Za danas ispred Francuskog instituta u Knez Mihailovoj, najavljeni su umetnički nastupi, kulinarska i vinska iznenađenja, besplatni testovi nivoa francuskog jezika, informacije o kursevima francuskog i studiranju u Francuskoj.

Ð Gringo predstavlja savremenu francusku muziku, umetnice TKV i Kaldea demonstriraju svoju uličnu umetnost, grafički kolektiv Matrijaršija štampa i prodaje majice “70 godina”, a grupa Balkan Fury i Stanica – Servis za savremeni ples izvode savremeni i hip hop ples.

Završetak i zatvaranje manifestacije zakazani su za 18 časova uz nastup grupe Sine Qua Non Art u izlozima Francuskog instituta u Srbiji.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More