Evropi smeta filmski i TV program iz Velike Britanije, Francuska čak odredila kvotu

Foto: Youtube/printscreen
59

EU se sprema da reaguje protiv nesrazmerne količine britanskog televizijskog i filmskog sadržaja koji se prikazuje u Evropi nakon Bregzita.

Velika Britanija je najveći evropski proizvođač filmskog i TV programa, vrednog 1,4 milijarde funta od prodaje međunarodnih prava, ali je njena dominacija opisana kao pretnja evropskoj kulturnoj raznolikosti u internom dokumentu EU u koji je britanski dnevnik Guardijan imao uvid.

Ovo pitanje će se verovatno pridružiti listi tačaka zbog kojih vlada velika napetost u odnosima EU i Britanije od kada je ona napustila jedinstveno tržište i carinsku uniju, uključujući sporove o prodaji britanskih kobasica u Severnoj Irskoj i izdavanju dozvola u ribolovnim vodama.

Prema direktivi o audiovizuelnim medijskim uslugama EU, većina programa koji se emituje mora biti program evropskog sadržaja na zemaljskoj televiziji i mora činiti najmanje 30 odsto broja naslova na platformama na video na zahtev (VOD), kao što su Netfliks i Amazon.

Zemlje poput Francuske otišle su dalje, odredivši kvotu od 60 odsto za evropske sadržaje.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More